Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Suomalaiset erikoisjoukot salaisissa hyökkäystehtävissä Afganistanissa

  • Suomalaiset erikoisjoukot salaisissa hyökkäystehtävissä Afganistanissa

Kuulin juuri että täysin vastoin Alexander Stubbin puheita suomalaiset erikoisjoukkojen sotilaat ovat jo kaksi vuotta osallistuneet sotilaallisiin salamahyökkäysiskuihin mm. tulittaen raskailla telinekonekivääreillä keskelle afgaanikaupunkeja. Suomalaiset erikoisjoukot ovat siis osa aktiivisia kansainvälisiä sekajoukkoja, jotka on koulutettu mm. Saksassa ja Englannissa. Hyökkäys, pikaoperaatio ja perääntyminen. Siviiliuhreja laskematta.

Hyökkäysiskut ("search and destroy") siviilialueilla ovat selvästi vastoin YK:n mandaattia. Myös salainen sodankäynti ei ole YK:n mukaan sallittua rauhanturvaamista. Suomen ulkoministerin mukaan ISAF ja muut erikoisjoukot eivät olisi lainkaan aktiivisesti toiminnassa Afganistanissa.

Tämä on tietysti vielä vain verbaalista infoa, johon ei voi hankkia virallista vahvistusta ja joka ei ole "virallista politiikkaa".

Ja josta ammattisotilaat eivät voi puhua omalla kasvollaan. Muuten menettävät kasvonsa, elantonsa ja eläkkeensä.

Onko tämä demokratiaa, kun "virallistenkaan" Afganistanin partioivien suomalaisjoukkojen tappamien ihmisten määrää ei kerrota lähettäjille, Suomen kansalle? Tämäkö on demokratiaa, johon kansalaiset hiljaa tyytyvät? Hiljaista sotaa siellä jossakin - kunhan ei vain ahdistavia tietoja paljasteta. Miellyttävää sotaa. Rauhanhallintaa salaisuuksilla. Kaukana demokratian periaatteista - kokoomus, paremminvointia salaisella hallinnolla.

 

  Kokoomuksen johdolla ministeriöt eivät suostu paljastamaan useita salattuja dokumentteja sisäpolitiikastakaan. Veronmaksajilla  maksatetut asiantuntijalausunnot ministeriöille ja virkamiehille ovat lähes kaikki salattuja. Kuinka ihmiset voisivat äänestää millään tavalla oikein, kun aikaisempia tekoja ja valintaperusteita ei julkisteta?


  • Kansalaistoimikunta 2011

KANSALAISTOIMIKUNTA YLEISMAAILMALLISEN JULKISUUSPERIATTEEN JA WIKILEAKSIN TUKEMISEKSI

Kansalaistoimikunnan perustamisen yhteydessä hyväksytty kannanotto ja sen ensimmäiset jäsenet:

Demokratia on ollut taistelua julkisuusperiaatteen puolesta itse- ja harvainvaltiaiden salailupolitiikkaa vastaan. Yhteiskunnan ja politiikan avoimuus nojaa julkisuusperiaatteeseen. Tämä periaate, ruotsiksi offentlighetsprincipen, sanoo että hallituksen kaikki asiakirjat ovat julkisia. Pohjanmaan poika Antti Chydenius sai Ruotsin eduskunnan hyväksymään sen vuonna 1766, siis jo ennen kuin USA:n perustuslaki sai kuuluisan ensimmäisen, mielipidevapautta koskevan lisäyksensä (1791).

Julkisuusperiaate jää kuitenkin käytännössä kovin heikoksi niin kauan kuin sille ei ole luotu yleismaailmallista perustaa. Valtiot ja ylikansalliset yhtiöt ovat taipuvaisia salamaan asiakirjansa etenkin keskinäisessä kanssakäymisessään, oli kyse sitten diplomatiasta, sodasta tai talouselämän kiemuroista. Valtiot eivät siis suinkaan aina noudata edes perustuslakeja.

http://julkisuusperiaate.kaapeli.fi/?page_id=89

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Tavallinen maisteri

Mitäpä tuohon lisäämään - muuta kuin höpö höpö, ja lähdetietoja kaivataan kiitos.

Jukka-Pekka Vasara

Vastustan tätäkin sotaa mutta sinä nyt olet viimeinen puhumaan sananvapauden puolesta lol.

Arhi Kuittinen

Jos Vasara hämärällä kommentillaan ja logiikallaan viittaa minun kritiikkiini fundamentalistien toimintaa, puheisiin ja käännytyskampanjaan, hänen kannattaisi opiskella tieto-oppia pari opintoviikkoa ennen yrmyä kommentoijan rooliaan.

Fundamentalistit saavat uskoa niin kuin haluavat mutta

A) Valtionkirkossa, jossa jokainen pappi on valtion virkamies, ei saa harjoittaa nuoriin kohdistuvaa aivopesua, valehtelua vapaan kansalaisen vapaasta seksuaalisuudesta "syntinä" eikä manipulointia. Joko kirkko tai fundamentalistit on erottava valtion valvomasta laitossysteemistä.

B) Jos arvostelenkin jotakin fundamentalistia tai kokoomuspoliitikkoa, en minä kiellä häntä puhumasta vaikka halveksinkin perustellusti sitä julmuutta, typeryyttä ja sivistymättömyyttä.

Keijo Koponen

"Kuulin juuri.."

Taas on vallankumoukselliset kuulleet "luotettavia" tietoja kahden punaviinipullon jälkeen.

Vai vielä "suomalaisia erikoisjoukkoja" salaisissa operaatioissa. Joopa joo.

Karu Kera

Jos suomalaiset sotilaat todellakin toimivat Afganistanissa yhtä aktiivisina tappajina kuin tanskalaiset, silloin Suomessa on tapahtunut kulissien takana asteittainen vallankaappaus, jossa valtaa pitää jo nyt todellisuudessa armeija ja poliisi.

Afgaanit eivät ole pitäneet yhdestäkään miehittäjästä, olivat he sitten ateistisia neukkuja, tai kristittyjä pohjoismaita ristiretkilippuineen. Tanskalaiset sotilaat ovat jopa tunnustaneet strategiakseen Tanskanlipun (Dannebrog) nostamisen salkoon niissä kylissä, joihin he haluavat houkutella afgaanit taistelemaan kanssaan. Ristillä varustettu lippu afgaanien kotikylän lipputangossa herättää vihaa ja saa sormen liipasimelle. Tämän tanskalaissotilaat tietävät. Koska tanskalaismiehittäjille ei sallittu "virallisesti" kuin itsepuolustus Afganistanissa, he keksivät nopeasti, miten he ristiretkilipullaan voisivat provosoida taistelun aina haluamassaan paikassa, johon he ensin rakentavat puolustusrakennelmat ja nostavat sitten lipun salkoon. Suomella, Ruotsilla ja Norjalla on myös ristiretkilippu, mutta eivät ole sitä tietääkseni käyttäneet tanskalaisten tavoin härkätaistelun punaisena vaatteena.

Jouni Haimi

No arhi hyvä kair sinä voit todistaa tuon....?

ai etkö? jotenkin arvasin tuon.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Mutta se, että menevät sotimaan, herättää kysymyksen. Mikä on Suomen rooli asiassa? Eikö perkele Suomi saa omia sotapoikiaan aisoihin? Joko ollaan sotimassa, tai sitten ei.

Mitä on sellainen hölynpöly, että esimerkiksi USA ei käy virallisesti sotaa Vietnamissa, mutta yrittävät kuitenkin valloittaa jotakin kukkulaa (tapahtui siis kauan sitten ja eskaloitui Vietnamin sodaksi)?

Koko juttuhan on täyttä kusetusta. Saadaan jossakin vaiheessa (toivottavasti ei) sodanjulistus joltain terroristijärjestöltä, joka nimeää Suomen vihollisuuksien perusteella, ja me emme edes tiedä, miksi.

Jos tuollaista on, onko sillä hallituksen siunaus, vai ovatko he vain villejä ristiretkeläisiä; eräänlaisia Lauritörnejä?

Jouni Haimi

nii reemu jos kysymys on suomalisista jotka ovat ns palkkasotureita eli vaikka jossain yksityisessä turvafirmassa joka toimii afkanistanissa niin suomen valtiolla ei ole mitää tekemistä näiden yksilöiden päätöksen kanssa.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Menee kyllä aika villiksi, jos noin isossa asiassa ei saisi valtiolla olla sanomista.

Torbjörn Liimatainen

Aika kova väite, Kuittinen. Mistä tämä on peräisin. Suoraan joltakin Afganistanissa palvelleelta suomalaiselta?

Pasi Verhamo

Käsittääkseni palkkasotilaana toimiva yksilö ei edusta omaa synnyinmaataan saatika kyseisen maan armeijaa toimiessaan palkkasotilaana. Luonnollisesti vastapuolella saattaa olla eri käsitys asiasta, ja kulttuurillisissa ristiriidoissa nämä käsitykset saattavat vielä kärjistyä entisestään.

Toimituksen poiminnat