Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Elop toteuttaa Troijan hevosen ja Nokian neutralisoimisen Microsoftin kilpailijana

  • Elop toteuttaa Troijan hevosen ja Nokian neutralisoimisen Microsoftin kilpailijana
  • Elop toteuttaa Troijan hevosen ja Nokian neutralisoimisen Microsoftin kilpailijana

 
 Tämä ei ole uudelleenjärjestely vaan kuohitsemisoperaatio. 
 

 

Stephen Elop on Nokian loppu.

Hän on insinöörikulttuurimme  suojautuvan eliitin järkyttävän itsestäänselvä hätävalinta, vastuunpakoilun ruumiillistuma, vain eliitin epätoivoinen suoja Nokian omassa johtajakriisissä suuren ja mahtavan Microsoftin mielikuvatehon toivossa.

Otetaan kaveri taloon toisesta megalomaanisesta firmasta. Massaa, jargonkyvykkyyttä ja epäkarismaattisuutta yhteisellä visiolla, toki Microsoftin ehdoilla.

Hän tekee Nokiasta Microsoftille vaarattoman yrityksen ilman omaa ohjelmistokehitystyötä. Käytännössä tuotekehittely lamautetaan myös samalla.

Hän ajaa Nokian kännyköihin Windows Phone 7 / Windows Mobile platform-käyttöjärjestelmän ja Nokian osaksi Microsoftia - tai alas palasiksi.

Hän ei hyväksy Androidia rinnalle, joka olisi elastisin käyttöjärjestelmä Nokialle. Nopein muutoksille ja eri tahojen kokeiluille. Uusille innovaatioille.  

Miksiköhän olen saarnannut viisi vuotta Nokian tuhoa?

 

Hän edustaa massabrändiä, Microsoftia, sulkeutunutta korporaatiohykertelyä ja raskasta markkinointia eikä ymmärrä että markkinat ovat nyt kuluttajavetoiset.

Hän ajattelee markkinoita ja menneitä menestyksen avaimia, talouslehtien muodikkaita menestyksen mittareita. Ei yksilöitä ja yksilön tarpeita.  

 

Kuluttajat valitsevat ja kuluttajat tiedottavat, mistä tykkäävät.

He eivät kaipaa enää historiaan häipyvää microsoft-uskontoa, jota aikoinaan kannattelivat ATK-tukihenkilöt taatakseen oman työpaikkansa mahdollisimman vaikealla käyttöjärjestelmällä, jonka käyttäjän täytyy olla nippelispesialisti.

Microsoftin ja Nokian kulttiin kuuluu se, että fanit mukautuvat uskollisesti vuodesta toiseen toistuviin järjestelmän epäinhimiillisiin ja epäkognitiivisiin outouksiin ja insinöörien kaltaisen motivaation osoittamiseksi tuntevat kiitollisuutta teknisiin innovaatioihin, joilla ei ole mitään tekemistä laitevuorovaikutuksen kanssa.

Jos vanhenevan äijän libido on vain superkorporaation lipevään statuskamppailuun ja korporaatiohypetykseen suuntautunutta grandiositeettikokemusten varmistamista, hän ei voi ymmärtää esimerkiksi sosiaalisen median, omaehtoisen julkaisun, profiloidun median ja työympäristön sekoittumista uutena kulttuurina. 

Hän ei ymmärrä Fuzzy logic-toimintaperiaatteita ja käyttää hyväkseen Microsoft-evankelistana Nokian johdon insinöörikulttuurin paatoksellisen uskonnollista virettä, perinneviritystä ja suuruudenhulluutta.

Stephen Elop ei ymmärrä mitä on vuorovaikutteisuus. Kallasvuo ymmärsi vielä vähemmän (jäykkä ja app-ohjelmille erittäin vaikea Symbian platform).

Pieni muutos ei ole muutos näin isossa kysymyksessä.

 

Hän ymmärtää vain näyttävyyden ja viisivuotissuunnitelmien päälle. Hän ei ymmärrä miksi iPhonen käyttäjä käyttävät kameraa ja videota mutta  ihmiset eivät käytä vaikeaselkoista  Nokian kameratoiminto, vaikka Nokiassa olisi terävin kamerakenno. Hän inhoaa "muotivirtauksia", jotka ovat oikeastaan vain mediakulttuurin evoluutiota.

Hän on suurkorporaation seuraaja eikä johtaja. Suuruuden tavoittelija eikä yksilön mediasosiaalisten tarpeiden palvelija.

Suomalaisessa kulttuurissa sivistys on verbaalista ja matemaattista. Visuaalisuus ja emotionaalisuus on ollut halveksittavaa jo pseudokristillisen ihmiskuvan takia, kulttuurirasituksemme takia. 

 

Elops jatkaa Applen vähättelyn linjaa ja silti tulee matkimaan Applea joka käänteessä. Apple ei kilpaile hinnalla mutta Nokia tulee kilpailemaan henkitoreissaan hinnalla ja lukemattomilla oudoilla malleilla.

Hän on Kallasvuon suora peilikuva, uusi saman linjan idoli, sillä Nokian hallitus ei halua myöntää olevansa väärässä yrityskulttuurinsa muuttumattomuuden ja perinteiden kanssa. Härkäpäisesti päin seinää.

Kai Kairamo teki itsemurhan Nokian insinöörikulttuurin sisäisen statuskilpailun takia. Kairamo yritti luoda uutta monimuotoista elämänhallintakulttuuria, Suomen Applea,  joka yhdistää sosiologian, teknologian, kommunikaatioteoriat ja siis helpottaa ihmisten elämää, minimoi laitteen teknistä olemusta ja luo uusia sosiaalisia mahdollisuuksia.

Nokian insinöörikultti halusi kuitenkin kaavoitetun, muuttumattoman ja jäykän Nokiakapulan yrityskulttuurin statusesineeksi, joka olisi ennen kaikkea statusesine yritysmaailman mielikuviin perustuen ja Nokian johtajien itsetunnon väline, ei kuluttajien elämänhallinnan muuntuva osa.

Tekstiviestinkin keksi VR:n insinööri ja Nokian johtajat yrittivät karsia sitä pois lapsellisena ajatuksena. Kirjaimia puhelimen kautta, kuinka outoa ja turhaa. 

Ystäväni esitti Nokiassa jo 1996 kaikki tietoteknologian kehitysskenaariot, mutta puhelimia rakastavat vanhemmat insinöörit kieltäytyivät käsittämästä puhelinta kokonaisuuden osana ja tekijänä. Nokialainen laajennettu itsemurha on monitahoinen ilmiö.

Ja sitten luotiin esimerkiksi wap-hype, joka ei sitten toiminut ja herätti suunnattomasti hämmennystä, luotiin toivoa interaktiivisuudesta mutta saatettin pelkkää pettymystä ja ivaa koska wap näytti paperilla hienolta ja sai insinöörit ylpeäksi, koska se toimi jotenkuten. Huijaus onnistui insinöörien mielestä mainiosti, koska laitteissa oli todistettavasti ja teknisesti jonkinlainen wap.

Sisältöön ei silloinkaan panostettu lainkaan rahaa verattuna systeemin rakentamiseen.

 

Ihmiset eivät halua jotenkuten toimivaa härveliä, jota täytyy käyttää kuin ohjelmoisi tietokoneohjelmaa.

Uusi toimitusjohtaja, vanhat eväät. Vakuuttelua. Nokian rautakeskeinen linja pitää.  Kollaa kestää. Kunnes murtuu.

 

 

 

 

 

 

Financial Times:  

 

To much fu**ing Finnish stubborn sisu

 

 

in  English - Stephen Elop is a Trojan Horse -

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Ellinoora kuva
Elli Noora

Hyvä ja totuudenmukainen kirjoitus !

Rug Head

Todella hyvä kirjoitus! En voi kommentoida tarkemmin, mutta puhut asiaa!

Rug Head

Arhi, voisitko kirjoittaa näitä Nokia-aiheia englanninkielellä? Saisit laajemman lukijakunnan, esim. minulla olisi muutama hemmo joille voisin suositella näitä...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

"Hän ei ymmärrä miksi Ihonen käyttäjä käyttävät kameraa ja videota mutta ihmiset eivät käytä vaikeaselkoista Nokian kameratoiminto, vaikka Nokiassa olisi terävin kamerakenno. "

Tästä on pakko olla hieman eri mieltä, ainakin yksittäisten mallien osalta. 5 megapikselin n85-kamera oli paljon näppärämpi ja jopa kuvanlaadultaan parempi kuin tuo HTC Desiren.

N85:Lippa alas, kameranäppäintä.
HTC: Ohjelma päälle, tarkenna sorkkimalla näyttöä, painele sulkimen kuvaa, pidä paikallaan muutama sekunti jos meinaat kuvan saada.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Olen nähnyt jossakin sellaisen esityksen, että jos Nokian osake riittävästi halpenee, tulisi Suomen valtion mahdollisesti ottaa riski ja ostaa Nokia pääosin tai merkittävältä osaltaan valtio-omisteiseksi yhtiöksi. Tällöin voitaisiin paremmin poliittisesti kontrolloida sitä, että pääkaupunkiseudun ulkopuolella ei tule niin herkästi tilanteita, joissa strategisesti merkittävä määrä IT-alan työpaikkoja katoaa lyhyessä ajassa tietyltä paikkakunnalta. On muistettava, että liika turbulenssi työmarkkinoilla aiheuttaa kustannuksia niin valtiolle kuin kunnillekin sosiaalimenoina.

Arhi Kuittinen

Järkyttävä tilastokäyrä Nokian kannalta, hurjaa menoa.

http://www.asymco.com/2012/02/03/first-apples-rank...

Mikä olikaan Nokian johtajien ensimmäinen kommentti, kun he antoivat lausunnon toimittajille iPhonesta?
Naisten puhelin.

Aivan kuin naiset eivät olisi Nokian asiakkaita vaan insinöörit ja IT-nörtit.

Arhi Kuittinen

"Microsoftin ja Nokian on nyt pakko käyttää isoja markkinointirahoja rikkaampia kilpailijoitaan vastaan. Tästä ei tule kaunista."

Gassée kertoo, että hän haaveilee, että Nokia olisi valinnut sittenkin Googlen Android-käyttöjärjestelmän ja tuonut Android-puhelimet myyntiin jo viime helmikuussa.

Hän kertoo jo aiemmin olleensa sitä mieltä, että Nokian olisi kannattanut liittyä Android-leiriin, "voittajatiimiin".

http://www.talouselama.fi/nokialandia/tyly+tuomio+...

Toimituksen poiminnat