Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Breivik psykiatrisena nukkena

 • Breivik psykiatrisena nukkena
 • Breivik psykiatrisena nukkena

 

  Breivik Norjan kansallisen eheyden uhkana ja nationalismin takeena.

 
 Mitä tämä tarkoittaa?

 
I

Breivik on vain kahden asiantuntijan toimesta julistettu vastuuttomaksi ja syyntakeettomaksi.

Aivan samoilla kriteereillä 90% suomalaisista murhaajista todettaisiin myös syyntekeettomiksi psykoottisen episodin johdosta. Suomalaiset murhaajat eivät yleensä muista tekoaan humalan jälkeen mikä on vielä suurempi perusta mielenhäiriöklausuulille kuin Breivikin suunnitelmallinen, ideologisesti  perusteltu, monivaiheinen  projekti.

Breivikin neuroottinen käyttäytyminen mm. pöpöjen suhteen ei ole diagnostisesti mitenkään eriävä tavallisesta neuroottisesta ihmisestä, jota ei määritellä uhkaksi lähimmäisille eurooppalaisessa diagnostiikassa.
Breivik ei missään tapauksessa ole skitsofreeni. Sadistinen psykopaatti taitaa olla ideologiseisti liian vaikea määritelmä kognitiivisen terapiasuuntauksen kautta diagnooseja määritteleville psykiatreille.


Breivikin syyntakeettomuusratkaisu on helpottavaa ns. norjalaiselle paradoksille eli oikeistolaiselle sosiaalidemokratialle kulttuurisysteemin tehokkuuden todisteena:

Omasta kulttuurista ja rodusta noussut vastustaja ja tuhoaja  onkin vain abstrakti trauma”demoni” eikä ideologinen vihollinen.

Kaiken lisäksi tällä ylipainottuneella hoitoasenteella osoitetaan maailmalle vielä lähivuosina "parantamalla" ja jopa vapauttamalla norjalaisen  normi- ja hoitokulttuurin riemuvoittona yksilön muuntamisessa, ”palauttamisessa” normikansalaiseksi. Ideologista psykiatriaa, humaani versio Neuvostoliittolaisesta psykiatriasta. Hyväntahtoista mutta silti ideologisesti ladattua nationalismin suojelua.

Yhteiskunnassa ei täten siis olekaan ideologista "syöpäpesäkettä" ja todellista uhkaa vaan vain kontrollihoitoa tarvitseva yksilö, joka on hukannut normaaliutensa/ norminsa.

Breivikin isä on suuri ideologinen ongelma nationalistiselle ”normaaliuden” politiikalle: hän on menestynyt sosiaalidemokraatti ja peruskansalainen systeemin silmissä. Kuinka menestynyt sosiaalidemokraatti voisi kasvattaa ideologisen vihollisen?


II
Jos B julistetaan vain psykiatriseksi tapaukseksi, niin poliitikoilla ei siis ole ideologista vastusta -  eikä vastuuta kulttuurisesta ongelmasta ja tilanteesta - ja niin poliitikoiden takaama eheä konsensusunelma yhtenäiskulttuirn jatkumisesta, tapakristillisestä Norjasta ja Afganistanin sodan viattomasta osallistujasta, jatkuu.

Nationalismi ja tiukka ryhmäidentiteetti on aatteena ja itsestäänselvyyden , oikeastaan brändin eetoksena johtajille tärkeä resurssi. Kun vallan perusteen on ”identiteetti” niin valtaa ei tarvitse perustella rationalistisesti ja ideologisesti.
”Olemme norjalaisia ja näin norjalaiset toimivat, näin oikea norjalainen äänestää”.
Vaikka aito humanistinen ja vasemmistolainen sosiaalidemokratia olisikin haihtunut norjalaisen sosiaalidemokraattisen teknokratian ja massojen tyynnyttämisen sisältä.


Tuore psykiatrien lausunto skitsofreniasta on varsin riittämätön, sillä B suunnitteli toimintaansa hyvin täsmällisesti, toimintakykyisesti, pitkäjänteisesti ja tunnollisesti ja boostasi itseään vielä hormoneilla saadakseen ideologisen vastustajan ja inhoamiensa monirotuistan nuorten tuhottua. Breivikin toiminta ei eroa mitenkään suuryritysten toiminnasta.


Breivikin neutralisoimisella potilaaksi on tärkeä ideologinen efekti.

Aivan kuin harkittua ja taktista pahuutta ei olisi ideologisten päämäärien tavoittelussa. Breivikin psykologinen profiili ei eroa lainkaan Napoleonista, Aleksanteri Suuresta ja Hitleristä. Älyllisesti hän on vain aika kaukana näistä suurista psykopaattikenraaleista. Vallanhimossaan ja narsismissaan tasavertainen.


On vain kontrollin häiriöitä nationalistisessa eheydessä ja yksilön indoktrinaatiossa.

 • Pahuuden ja fasisismin kieltäminen ideologisena voimana on minusta degeneroituneen sosiaalidemokratian oire ja pakkomielle. Systeemi kieltää omat synkeät varjonsa historiasta ja vallitsevista  ”tavoista” (pakkokristinusko ja hyvän kansalaisen määrittäminen mm. kirkollisen tapaperinteen kautta).Ideologista toimintaa ei voi neutralisoida psykiatrisella ulossulkemisella.

Se jatkuu virallisista diagnooseista huolimatta vanhan nationalismin uutena puhtausoppina riippumatta psyykkisen tasapainon määritelmistä.

Itse kannatan ehdottomasti 60-luvun ruotsalaista auttavaa ja tasaavaa sosiaalidemokratiaa yksilön perustoiminnan ja vapauden turvaamisena sekä valtion kansalaisten hyvinvoinnin tarkkailua sekä resurssien jakamista progressiivisesti.

Mutta hyvinvointivaltio ei tarkoita ”kristillistä” nationalismia (kuten Norja nyt on) toiminnan ytimessä. Ei missään mielessä eikä nimessä. ( Mm. Surujuhlat järjestettiin kirkoissa vaikka suuri osa uhreista ei ollut kristittyjä)

 Norja kuitenkin on omituinen kudelma sosiaalidemokratiaa ja konservatiivioikeiston ummehtuneisuutta rikkaan öljvaltion kulttuurisena stagnaationa ja peiteltynä nationalismina. Oikeistonationalismia turvattuna sosiaalidemokratian teknokratialla.

Norjalaisten maailmankuvalle hullu on nyt turvallisin ratkaisu ja poliittisesti johtajille rauhallisin lavaste sillä selkeä SISÄINEN ideologinen vihollinen olisi norjalaiselle kansankotiajattelulle kauheaa.

 • Kun joukkomurhaajaksi paljastui kirkkoa ja Jumalaa kunnioittava sosiaalidemokraatin nationalisti-poika, nousi konservatiivisella Norjalla pala kurkkuun. Ei kai aggresiivinen kirkon fundamentalismi korjaa nyt hedelmää? Ei kai Jumala ole hylännyt meidän puhdata ja neuroottisen korrektia Norjaa?Kulttuurisen vastuun ajatus Breivikistä kaikkien systeemissä toimineiden vastuuttomien saarnamiesten, uskontonationalistisen sumutuksen ja nationalismilla nukuttavien poliitikoiden jatkeena olisi prosessina ollut todella laaja prosessi. Kirkon ankara yhtenäiskulttuurifantasia on kuitenkin hyvin voimakkaasti vihan perusta, oli viha psyykkisesti häiriintyneen suorittama tai ei.

Norjassa samankaltaisuuden eetos ja kulttuurisen ylpeyden hegemonia on ollut vieläkin voimallisempi ja korruptoivampi kuin Ruotsissa. Aika paljonkin.

Norjalaiset Kirkon polttajat eivät olleet kulttuurin ulkopuolelta tullut ilmiö/häiriö vaan kirkollinen puhe demonisista voimista, tuomiopäivään nojautuvasta syntiopista  ja pyhän seurakunnan/valtion vastustajista tietysti luo ns. demonisia voimia.

 • Norjassa liehuu kulttuuriskandaalina nyt ”Min kamp” -kirja ja  sen kirjailija. Knausgård on tarkastellut kansallisen yhtenäisyyden prosessia Norjassa Breivikinkin suhteen, johon poliitikot heti ensi minuuteista lähtien hyödynsivät poliittiseksi puheeksi Breivikiä. (linkki lataa pdf-tekstin)


Breivik ikään kuin käytettiin loppun parissa viikossa poliittisena ja nationalistisena uhopuheena, joten hänen neutralisoimisensa hulluksi olisi paras vaihtoehto vallassa oleville poliitikoille. Kun Breivikin taustoja ja Norjan nationalistista totaliteettiajattelua olisi pitänyt selvittää, Breivikin funktio poliitikoille muuttui: hänestä tulikin uhka eikä enää hysterina väline.

Vibeke Hein Bæra (47), entinen poliisi, nimitetään Breivikin puolustusasianajajaksi. Siis systeemille erittäin hyvin muokattu henkilö olisi puolueeton syytetyn asianajaja?

 

Funktionaalisen Psykopatian eli sosiopaatin määritelmästä:

 • Psykopaatti on  henkilö, joka käyttyäytyy tarvittaessa harkitun psykoottisesti päämäärien saavuttamiseksi mutta ei ole psykoosissa. Tämä on käsitteellisesti hieman hankalaa mutta tämä liittyy psykopaatin määritelmään ja kyvykkyyteen harkintakykyisena sekä hyvinkin sosiaalisesti kyvykkäänä, responsiivisen päättelykykyisenä toimijana.

 

 

III
Yhtä oireellisena ilmiönä Breivikin hiljentämisenkin rinnalla näen iskun taustalla sen, kuinka poliisikomentaja esti iskuryhmän etenemisen saarelle ja kielsivät mm. helikopterin täysin epärationaalisesti vastoin tarkoin 8 kk aikaisemmin harjoiteltuja toimintataktiikkaa.

Tämä näyttää valitettavan lavastetulta näytelmältä, jossa poliisin tarkkailun kohteena ollut henkilö on päästetty ehkä tahallaan irti luomaan pelon ilmapiiriä poliisivaltion ja virkamiesten yms kontrolli-ilmapiirin ja poliisin lisärahoittamisen mahdollistamiseksi. Poliisilla oli lisäksi terrorismiharjoitus kaupungissa vain päiviä ennen tapahtumaa - mystisesti harjoituskin tapahtui ilman ilmoitusta asukkaille vaikka polisijohto vannoi tarkoituksena olleen harjoituksesta tiedoittaminen "paniikin välttämiseksi".

Tämän sanon ilman laajempaa teoretisointia - vain  viranomaisten toimintojen outoihin perusfaktoihin nojaten.

 

Breivik on muuten kuin suoraan "Miehet jokta vihaavat naisia" -kirjasta. Kirja ei pohjimmiltaan olekaan fiktio, siitä sen hillitön suorio kömpelöstä kielestä huolimatta.

 

 

* Lisäys 7.12.


"Cullberg tarjoaa vaihtoehdoksi tulkintaa, jonka mukaan Breivik potee pahanlaatuista narsistista persoonallisuushäiriötä.

Hän varoittaa sairauskäsitteen laajentamisesta kattamaan myös psyykkisesti terveen ihmisen pahat teot."

 

 

 

 

 

 • Ove Knausgård  - 'Min Kamp'

 

 • Norjalainen kohukirjailija Karl Ove Knausgård on kuusiosaisessa romaanisarjassaan 'Min Kamp' käsitellyt rankasti, paitsi omaa elämäänsä, myös läheistensä elämää, oikeilla nimillä mainiten.  Ohjelma on herättänyt Norjassa paljon huomiota. Miltä tuntuu kun yksityiset asiat paljastetaan kaikelle kansalle ja ihminen muuttuu osaksi romaania ja julkisuutta?

 

Radiodokumentti  ::

PDF teksti :

 


 

Norjassa Afganistan-kohu:
 • "Sota on parempaa kuin seksi"

Kansakunnan terve sotilasaines?

 


 • Kukaan ei voisikaan käsitellä Norjan tapahtumia ”epäpoliittisesti” tai ”tasapuolisesti”. Breivikin teko, kuten kenen tahansa terroristin, koulusurmaajan tai Turmiolan Tommin, ei tapahdu tyhjiössä yksinkertaisesti siitä syystä, että ihminen on pohjimmiltaan maailmassa elävä ja siihen kasvava olento. Mitään merkityksellistä tekoa ei voi erottaa siististi yksityiseen ja yleiseen osaan.

 

 

 

::

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

tapio oksanen

En ota salaliittoteoriaan sen kummemmin kantaa, mutta suomessahan kokeiltiin akanaan (1980), miten psykiatrisesti sairas henkilö menestyy vankilassa. Ja turpaanhan siellä tuli, milloin veitsellä, milloin tuolilla. Henkilön nimi on Veikko (Jammu) Siltavuori. Istui 11 vuotta ja nyt istuu Niuvanniemessä kuolemaansa saakka.

Breivik olisi päässyt vapauteen 15 vuoden istumisen jälkeen tuomittuna vankilaan, mutta nyt oikeuden päätöksellä on tuomittu ikuiseen vankeuteen vankimielisairaaalaan.

Jokainen voi tietenkin miettiä, kumpi on parempi vaihtoehto. Päästää Jammu ja Breivik vapaalle jalalle, vai pitää pallo jalassa lopun ikää. jammu murhasi kaksi ihmistä.

Edit: Olikin 1989, muistin väärin.

Arhi Kuittinen

Nyt kuitenkin psykiatrialla ohjataan juridiikkaa ja moraalia oikeusjärjestelmässä.

Kuten Neuvostoliitossa ja Suomessa 30- ja 50-luvulla.

Oli se kuinka eettistä / moralistista tahansa.

B on nyt kuitenkin oikeusjärjestelmän tavoittamattomissa ja psykiatrien vapautettavana - jos hänet leimataan potilaaksi.

tapio oksanen

Olet oikeassa, mutta jos mutkia suoristetaan, niin kukaan tuollainen murhaaja ei ole terve. Ja lisäksi yksikään psykiatri ei tule koskaan antamaan vapauttavaa lausuntoa. Sitä ei ota kukaan kontolleen.

Ja kuten mainitsin, niin Jammun kohdalla kokeiltiin ehdonalaisuutta, mutta lopulta päädyttiin elinikäiseen rangaistukseen vankimielisairaalaan, kahdesta murhasta. Todennäköisesti ei turhaan.

Ymmärrän toki kontekstin, että miksi meillä on lait, jotka antavat tuomion, mutta tämä päätös Breivikin kohdalla on kai eräänlainen takaportti estää vastaavanlaiset massamurhat hänen kohdaltaan.

Pentti Juhani Järvinen

Oikeudenkäynnin välttäminen lienee, tai selvästi, tärkeä asia, kun "syytety" luovutetaan psykiatrien tuomittavaksi. Se oli selvä nimenomaan neuvostosysteemissä. Siellä lakien kirjain oli jopa hieno. Puolueen ohjeet olivat sen yläpuolella; lakia ei voinut noudattaa. Eikä tästä tilanteesta voinut käydä "laillista oikeutta" ilman puolueen tai oikeuden "naurettavaksi" tuomitsemista, siis käytännössä.

Pohjoismaissa tilanne ei ole sama, mutta puoluevallan ja ahtaan kansallisen kulttuurin sekoitukset ovat omituisia. Ne eivät ole loogisia eivätkä rationaaleja. Ei "skitsofreeninen paranoidisuuskaan" ole tieteellisesti mitattavissa; mahdolliset skandaalit se riitää peittämään.

Kyllä Suomessakin myös ja vielä 1970-80 luvuilla "psykologialla" diskreditoitiin henkilöitä, jotka olivat vaarallisia ensi sijassa mahdollisina todistajina yya-ajan korkean tason skandaaleissa, joilla ei ole virallista olemassaoloa vieläkään.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Psykiatrian kyllä pitääkin ohjata juridiikkaa tietyissä tapauksissa. Jos on syyntakeeton, kuuluu hoitoon eikä vankilaan.

Todennäköisesti syytetyn tutkineet asiantuntijat ovat tehneet perusteellista työtä muun muassa tapauksen suuren julkisuuden takia. Jos vähääkään on ammattiylpeyttä, ei tällaisessa tapauksessa voi olla haluja jäädä edes jälkipolvien silmissä kiinni huonosti tehdystä työstä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kyllä Breivik on tutkittu perusteellisesti (36 tuntia keskusteluja), eikä ole siitä asiasta mitään epäilystä.

Hän ei vapaudu koskaan, sillä kukaan ei tule ottamaan riskiä joutua itse lynkatuksi allekirjoittamalla vapautuspäätös tervehtymisen vuoksi. Matemaattinen nolla se riski ei koskaan voi olle kenenkään ihmisen kohdalla, ja aivan olemattoman pientäkään riskiä ei tällaisen henkilön suhteen oteta.

Kalle Lehtonen

Keittiöpsykologian asiantuntijoita piisaa blogisteissakin ;-)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Aloitin psykiatriassa työni 1968.
Jatkan edelleen työssäni.

Siksi taitaa nyt riittää seuraava:

"kuittaan luetuksi"

Pentti Juhani Järvinen

Helppoa ymmärtää, että pitkä käytännön työ yksilöiden ja heidän erilaisuuksiensa kanssa antaa tiedon ja kokemuksen, jonka perusteella vastaavaa kokemusta vaikka olevien kommentit ovat - mitä ovat. Mutta kaksi kysymystä:

- Onko olemassa täsmällisiä numeerisia kriteerejä, sellaisia tuottavia standardikokeita, siis yleismaailmallisia vakioita, joita voi soveltaa yksilöiden tapauksessa? Mikä on "paranoidisuuden" raja?

- Missä määrin psykiatri itse ja/tai tutkittava yksilö voidaan eristää väliaikaisilta tai tapauskohtaisilta tekijöiltä, jotka vaikuttavat tulokseen? (Vrt. juryn eristäminen niiltä oikeustapauksissa).

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

@ Järvinen

Kehoitan lukemaan Kirkko ja kaupunki - lehdestä (ilmestyy tänään tai huomanna) Hannu Lauerman asiaa koskevan lyhyen ja erittäin selkeäkielisen kolumnin.

Psykiatria, myös oikeuspsykiatria, Suomessa on - niinkuin Norjassakin - varsin korkeatasoista (laadullisesti) ja diagnoosit ovat vertailukelpoisia muiden sivistysmaiden vastaaviin (tehdään DSM IVR ja ICD 10 - järjestelmillä), erityisesti skitsofrenian kohdalla.

Skitsofrenia lienee perinnölliseen alttiuteen perustuva häiriö, jossa elimistön vasta-ainemekanismit toimivat siten, että varhaiset tulehdukset (esim yskänrokko, enterovirukset, streptokokki) "lataavat" lapseen myöhemmin stressitilanteissa käynnistyvän autoimmuuniprosessin alttiuden, joka taas voi johtaa sairauteen (esim reuma, multippeliskleroosi, lapsuusiän diabetes, maanis-depressiivinen häiriö, skitsofrenia, pakko-oireinen häiriö jne).

Arhi Kuittinen

Selkeästi Lauermaa ei IltaSanomien hastattelussa hyväksy diagnoosia suoraan

ja ihmettelee, kun tärkein kriteeri eli impulssinominen häiriökäyttäytyminen tai hallusinaatioiden ohjaama toiminta ei tässä profiilissa ole validi.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Arvelinkin että Breivikin skitsofrenia-diagnoosi tuottaa pettymyksen erityisesti niille, jotka toivoivat hänen olevan rationaalisesti ja puhtaasti ideologisin perustein toimiva ääriokeistolainen. Milläs he nyt probagandaa tekevät?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eihän kukaan äärioikeistolainen toimi rationaasesti saatika puhtaasti ideologisin perustein! terv ugandaprobaganda

seppo kirnu

Kuten jo Aholan blogissa sanoin:

Tällä päätöksellä saadaan Breivik loppuikäiseksi koekaniiniksi mitä erilaisimpiin lääkekokeisiin, että mielenhallintakokeisiin.

Niitä on tehty viimeisestä suuresta rähinästä lähtien ja ei ole mitenkään mahdotonta väite, että myös suomen kouluampujat ja pamauttelijat ovat osa sen aiemman koesarjan jatkumoa.

Heistähän useampikin on käyttänyt mielialalääkkeitä ja niistä uudemmista nyt tiedetään, että ne tuhoavat tunteet melko tehokkaasti. Siihen kun päälle lyödään visuaalista ja turruttavaa väkivaltaviihdettä eri muodoissaan, niin ei tarvita suurempia aivopesuja laitoksissa suorittaa.

ELi aivopesu et manipulaatio tulee ihan tuutista avoimesti.

Keijo Koponen

Kaikki normaalit ihmiset jotka eivät näe salaliittoja kaikkialla ymmärtävät että Breivik on mielenvikainen.
Eikä hän ole mikään poikkeus. Useimmat kuuluisat terroristit ovat olleet mielisairaita, kuten esimerkiksi saksalainen Ulrike Meinhof.

seppo kirnu

Ja kaikki normaalit ihmiset jotka katsovat sohvalla tanssi tähtien kanssa varmaan suunnittelevat myös ydinvoimalat -esimerkkinä- ja tuntevat läpikotaisin lääkinnällisen kemian / huumaavien kemikaalien kaikki vaikutukset? Ja kaiken muun vaihtoehtoisen manipuloinnin?

Ja varmasti tunnette myös koesarjat joista käy esimerkkinä seuraava kirja:

A Terrible Mistake: The Murder of Frank Olson and the CIA's Secret Cold War Experiments

Lue se ja pidä spekulatiivista MAHDOLLISUUTTA salaliittona. Minä olen lukenut.

Ps. tätä kirjaa sitten käyttää erinäiset turvallisuusalan toimijat referenssinä, joten ei kannata ilman tuntemusta lähteä jääväämään...

Pentti Juhani Järvinen

Henkilöt jotka jatkavat mm. poliittista toimintaa murhiin ja muihin rikoksiin ovat normaalista poikkeavia, kellokäyrän ohuissa päissä. Mutta siellä olivat mm. Lenin, Stalin, Mao ja Hitler. "Rationaalinen" Ranskan vallankumous tehosti politiikkaansa giljotiinein, julkisin teloituksin.

Mutta noita Kylmän Sodan terroristeja yhdisti yksi asia: he olivat tunnettuja, usein DDR:ssä, mistä tuli tukea ja suojaa, uusia identtiteettejä. He siis jatkoivat alkukommunismin aatetta, joka sopi Saksan jaon vahvistamiseen.

Käytännössä se merkitsi, että he olivat riippuvia - manipuloitavia myös. Istuskelin joskus Carlosina myöhemmin tunnetun vieressä latinalaisen musiikin baarissa Pariisissa. Espanjassa ajellessa koin pari outoa välikohtausta; toisessa referoitiin sanantarkasti sananvaihtoon baarissa. Joskus sen jälkeen Carlos yritti kisällimurhaansa Englannissa. Mutta selvä oli, että miestä siis kuunneltiin. Arvioitiin virallisesti väärin: hän ampui hengiltä Ranskan Supon agentit, jotka tulivat tapaamaan häntä asuntoon. Ei häntä ole "mielenvikaistettu," vaikka mies oli "itseään täynnä," ehkä manipuloitu.

Käyttäjän ekmanheikki kuva
Heikki Ekman

Taidanpa mennä räjäyttelemään ja ammuskelemaan muutamia pankkiireita ynnä muita talousmaailman päättäjiä. Manifestissani julistan sitten, kuinka kapitalistiset sijoittajat, pankkiirit yms. ovat kaiken pahan alku ja juuri ja ovat tekemässä Suomesta pikku-Jenkkilää. Kokoomus ynnä muut oikeistolaiset money-kultturistit ovat tästä vastuussa. Sitten pidätettynä teeskentelen hullua. Ei varmaan menis läpi...

Arhi Kuittinen

Mikä on psykopatian ja skitsofrenian kansanomaisesti tunnistettavin määre?

Skitsofrenia ei usein vaikuta luonteseen (muuta kuin kaoottisina/psykoottisina romahdushetkinä) mutta psykopatia on aina myös luonnehäiriö koko ihmisen persoonallisuuden ja motiivien suhteen.

Psykopatiaan liittyy aina aggressiivisia,
sadistisia ja obsessiivisia mielteitä ja lähes aina tavoitteita.

Empatia on hyvin kapeaa ja usein vain simuloitua eli keinotekoista, päämäärähakuista sympatiakikkailua ilman emotionaalisesti vakaata ja joustavaa yhteisen todellisuuden jakamista toisen ihmisen kanssa.

Osa psykopaateista on sympaattisia. Breivik oli sympaattiinen ja hauska vain niin kauan kuin hänellä riitti esteettistä kauneutta naisten mieleen.

Heti kun hän menetti iän myötä seksuaalisen viehätysvoimansa, hänen kyvyn menetyksensä aiheutti tyyillistä narsistista raivo ja inho ihmisiä ja jopa ihmiskuntaa kohtaan. Hyvin tyypillinen sosiaalisesti lahjakkaan psykopaatin eli sosiopaatin elinkaari ulkoisesti.

Sosiaalisesti menestynyt psykopaatti osaa hyvssä elämänvaiheessa kätkeä siviileiltä oman tunnekylmyytensä ja vihantäyteisen elämnhallintansa.

Sympaattisesti käyttäytyvä psykopaatti tietää kuinka mielistellä ja hurmata ihmisiä paljon paremmin kuin "normaali" ihminen.

Lapsuus on heillä aina traaginen tai hyvin kylmä vanhempien emotionaalisen tyhjyyden takia.

Psykopaatti on siis henkilö, joka käyttyäytyy harkitun psykoottisesti päämäärien saavuttamiseksi mutta ei ole psykoosissa.

Tämä on käsitteellisesti hieman hankalaa mutta tämä liittyy psykopaatin määritelmään ja kyvykkyyteen harkintakykyisena sekä hyvinkin sosiaalisesti kyvykkäänä, responsiivisen päättelykykyisenä toimijana.

seppo kirnu

Laitanpa tämän tähän ihan spekulatiivisena juttuna:

http://www.slate.com/articles/health_and_science/e...

Kaikenlaista todella kokeillaan ihmisten mielten manipuloimiseksi.

Jo tuo ko. sarja sinänsä näyttää ynnäyttäneen n-kappaletta nuoria naisia aivan helevetin ihmeelliseen kuosiin, ilman mitään kätkettyä kuvallista kikkailuakin.

Arhi Kuittinen
Arhi Kuittinen

" Anders Breivik's hatred does not come from a delusional mind

We recognise it as the white man's hatred that we have known for a century. His acts of terror mirror the views and expressions of a multitude of rightwing extremists.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/nov/3...

Arhi Kuittinen

"

Cullberg on tutustunut norjalaispsykiatrien arvioon Breivikistä. Norjalaiset totesivat Breivikin syyntakeettomaksi, koska hän kärsii paranoidisesta skitsofreniasta.

Ruotsalaisprofessorin mielestä Breivikin suunnitelmallisuus puhuu kuitenkin diagnoosia vastaan.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/breivik-on-tarp...

Arhi Kuittinen

" Cullbergin mukaan norjalaisdiagnoosia tuki vain Breivikin väite siitä, että hän on uuden järjestyksen johtaja Norjassa. Breivikin "manifesti" ei kuitenkaan ole epäjohdonmukainen tai sekava, kuten skitsofreniaa sairastavan tekstit olisivat.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Ruotsalaisarvio+Breivik+...

Arhi Kuittinen

Suomalaiset psykiatrit ovat perustelleet kritiikittömyyttään huteran diagnoosin suhteen vetoamalla norjalaisten psykiatrien ammattitaitoon.

Suomalaisille tittelit ja statusarvot menevät ammattitaidon edelle.

Cullbergin johtopäätös ja kanta:

"Cullberg tarjoaa vaihtoehdoksi tulkintaa, jonka mukaan Breivik potee pahanlaatuista narsistista persoonallisuushäiriötä.

Hän varoittaa sairauskäsitteen laajentamisesta kattamaan myös psyykkisesti terveen ihmisen pahat teot."

Käyttäjän perttiluukkonen kuva
Pertti Luukkonen

Kuittinen:
"Breivik ei missään tapauksessa ole skitsofreeni. Sadistinen psykopaatti taitaa olla ideologiseisti liian vaikea määritelmä kognitiivisen terapiasuuntauksen kautta diagnooseja määritteleville psykiatreille."

Mutta kun sadistinen psykopaatti ei juuri koskaan kirjoita 1500-sivuisia manifesteja.

http://psykopatologia.keskustelu.info/viewtopic.ph...

Arhi Kuittinen
Arhi Kuittinen

No niin.

"Norjan joukkosurmaaja Anders Behring Breivikin syyntakeettomuus saatetaan tutkia uudelleen, kertoo yleisradioyhtiö NRK nimettömiin lähteisiin vedoten.

Osa Breivikin mielentilaraporttiin perehtyneistä oikeuslääketieteellisen lautakunnan jäsenistä on sitä mieltä, että raportissa on vakavia puutteita."

http://www.hs.fi/ulkomaat/Breivikin+mielentilatutk...

Nyt sitten herää kontrolloimaton olento nimeltä asiantuntijoiden joukko.

Jo on aika. Humanistiseen yhteiskuntanäkemykseen kuuluu, että valtio ei sanele asiantuntijoiden lausuntoja ja analyysien perusteita.

On todella suuri ongelma kun poliittinen järjestelmä alkaa sanelemaan psykiatriaa ja ihmiskuvaa.

Kun esim. psykiatrisesta lausunnosta tulee politiikan jatke, yhteiskunta on todella ongelmissa.

Breivik on yritetty neutralisoida poliittisena ilmiönä ja poliittisena yksilönä.

Siis.

Taantunut sosiaalidemokratia haluaa kieltää olevansa ideologisen hyökkäyksen ja vihan kohteena.

Ideologiaa on olemassa myös psyykkisesti hajonneiden toimesta. Kaikki natsi-Saksan johtajat olivat tyypillisiä sosiaalisia psykopaatteja, sosiopaatteja.

Mitä tästä asetelmasta pitää päätellä?
Mitä vaihtoehtoja valtion obsessiiviselle Breivikin neutralisoimiselle voi nähdä?

Onko poliisin toiminnassa jotakin hämärää?

Onko Breivik tahallisesti tarkkailun alaisena läpi päästetty terrorin ja kauhun herättäjä? Turvattomien ja virkavaltaan turvautuvien kansalaisten muokkaaja? Kyseenalaistamattoman pelon kulttuurin norjalainen versio?

Poliittisen eliitin ja poliisin toimia vapauttava kaaoksen agentti, ns. hyvä vihollinen poliisivaltion luojana?

Onko korruptoituneen ja itsestäänselvyyksiin tottuneen ylirikkaan norjalaisen oikeistolaisen sosiaalidemokratian jatke nyt poliisivaltio, jossa poliisijohtaja saa vapaasti kieltää iskuryhmää olemaan keskeyttämstä terroristin iskua - kuten nyt on tapahtunut Breivikin tapauksessa?

Arhi Kuittinen

Breivik on Defence Leaguen kouluttama fasisti.

" Anders Behring Breivik had extensive links
to the far-Right English Defence League,
senior members of the group have admitted. "

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/n...

Ideologinen toimija järjestössä, jonka rahoittajana on toiminut mm. amerikkalaiset evankelikaaliset järjestöt.

Samat järjestöt ovat rahottaneet mm. viidesläistä ministeri Räsäsen kansanlähetystä 40-vuotta.

Tämän blogin kirjoittajan kannatttaisi ensin ymmärtää, että Norjan viranomiailla on kova tarve väistää omaa vastuutaan tilanteessa ja yrittää tehdä Breivikistä mahdollisimman epäpoliittinen henkilö.

Myös sen tähden koska pohjoismaisten valtioiden poliiseissa on paljon äärioikeiston kannattajia. Palmen murha Ruotsissa ja sen selvittämättömyys on osa tätä samaa ongelman väistelyn ongelmaa.

Arhi Kuittinen

Show jatkuu.

Mutta poliitikoille ehkä riitti se, että B saatiin mediassa leimattua väärän diagnoosin avulla skitsofreniseksi.

Näin B ei ole poliittinen uhka eikä vaadi esim. poliisikunnnan poliittisen toiminnan tarkastelua saaren murhatapahtuman pitkittämisessä.

"Oslolainen tuomioistuin on päättänyt lähettää joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin uuteen mielentilatutkimukseen

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012011315072314_...

Arhi Kuittinen

Tämä on hyvin outo väite ammattitaitoiselta psykiatrilta:

" Breivikille pitäisi antaa psyykenlääkkeitä lievinä annoksina sen varmistamiseksi, ettei hän teeskentele mielenvikaista."

http://www.hs.fi/ulkomaat/Psykiatri+Breivikin+syyn...

Eli

tästä voi lukea sen, että nyt lääkitystä ei anneta, koska normaalien kriteerien mukaan oireita ei ole psykoosilääkkeiden tarpeeseen.

Nyt psykiatri puhuu poikkeuksellisesta toimenpiteestä juridiikan ja lääketieteen ohi, kemiallisesta pelotteesta ja rankaisusta henkilön karakteeria muuttamaan tarkoitetusta psykoosilääkityksestä, mikä on meille tuttu Neuvostoliitosta ja ei-lääketieteellsiestä lääkityksellä rankaisemisesta Euroopassa mm. Suomessa, Englannissa ja Ruotsissa.

Moderniin psykiatriaan ei kuulu todella vahvojen ja aivojen toimintaa radikaalisti muuttavien lääkkeiden antaminen "varmuuden vuoksi" tai nujertamaan ihmistä "juridisesti" tai "moraalisesti".

Psykoosilääkkeitä annetaan vain akuuttiin tai selvästi psykoosiin toistuvasti altistuvalle ihmiselle.

Masennuslääkkeet ovat paljon kevyemässä sarjassa ja niistä Amnesty international on moittinut Suomea, koska moni lääkäri ja KELAn asiantuntijalääkärit ovat painostaneet ja pakottaneet ihmisiä masennuslääkitykseen teerapiatuen ehtona. Vaikka lääkitys ei ole verbaalisen terapian ehto.

Psykopaatti on ihminen, joka useinmiten tekee moraalista poikkeavat tekonsa ilman psykoosia eikä siis sillä tavalla ole psykoosilääkityksen tarpeessa lääketieteellisesti.

Psykopatia on luonnehäiriö ja empatiakyvytömyyden luokitys, joka poikkeaa selvästi psykoosi- ja skitsofrenispotilaista.

Psykoosi- ja skitsofrenispotilaille annetaan samoja psykoosilääkkeitä, monille koko loppuelämäkseen säännöllisesti.

Suomi on kirkkaasti Euroopan psykoosilääkityksen kärkimaa. Vanhuksille annetuista psykoosilääkityksistä on ollut keskustelua mutta käytäntö vanhusten turruttamiseksi Suomessa ei ole lakannut.

Lääkevalvontakeskus ei pidä ääntä Suomen ei-lääketieteellsiestä lääkityskäytännöstä, mikä on vakava ongelma. Tällä käytännöllä lasketaan vanhustenhoitokuluja, kun vanhuksia pakotetaan kemiallisesti pysymään sängyssä eikä heidän depressiotaan ja käytöshäiriöitä hoideta muuten.

Jos psykoosilääkitystä käytetään rankaisuun, se pitäisi juridisesti ja lääketieteellisesti ensin hyväksyä mutta tällä hekellä se ei ole hyväksyttyä.

Breivikkiä hallitsee vain kalterit kuten useata muuta äärimmäistä psykopaattia.

Arhi Kuittinen

Nyt kun arvioni on osoitttautunut oikeaksi täytyy ihmetellä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Jos Breivik on tehnyt iskunsa yhteistyössä poliisin kanssa (poliisipäällikkö esti erikoisjoukon normaalin ja harjoitellun välintulon helikopterilla), hänen puheitaan salaseuroista voidaan penkoa nyt uudella asenteella.

Psykopaatit nauttivat vihasta mutta siinä ohessa rakastavat valtaa ja "kunniaa".

"Oslo. Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik väittää johtaneensa oikeuspsykiatreja harhaan mielentilatutkimuksen yhteydessä. Asiasta kertoi yksi hänen asianajajistaan norjalaiselle VG-lehdelle.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Breivik+sanoo+huiputtane...

Arhi Kuittinen

Breivikin oikeudenkäytniprosessin 3s vaihe maanantaina: Norjan joukkosurman tutkimusraportti julki maanantaina.

Raportin ennakoidaan olevan satojen sivujen mittainen, sillä sitä varten on haastateltu peräti 3700:aa ihmistä.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12884914971...

Arhi Kuittinen

" Ihmisten hallinnan helpottamiseksi systeemi on puuduttanut kansalaiset jatkuvalla roskaviihteellä, korkealla elintasolla ja marxilaisen kulttuurihegemonian avulla, joka on tehnyt ihmisistä eräänlaisia aivottomia zombeja. "Rasisminvastainen sota" ja ääriliikkeiden tuhoaminen peittää allensa totuuden, jossa suurin osa ihmisistä joutuu elämään. "

"Breivik kirjoitti, että "vanha marxismi on hävitetty ja nyt on tulilinjalla frankfurtismi eli "kulttuurimarxismi" (jolla eilopultakaan kuitenkaan tekemistä marxilaisuuden kanssa, vaan se on ns. Sosiobiologian" variantti":

http://hameemmias.vuodatus.net/blog/2987102/marxis...

Sitä samaa ovat väittäneet jotkut muutkin "breivikit" aina silloin tällöin:

http://www.kaapeli.fi/~euvkr/peilisolu.html

R.T. Kuusela

Arhi Kuittinen
Arhi Kuittinen
Arhi Kuittinen

Samankaltaisuuksia

Selvitysryhmän mukaan Breivikillä ja Suomen kouluampujilla on yhtäläisyyksiä.

- Tulimme selvityksessämme siihen tulokseen, että kouluampumisten ja heinäkuun 22. päivän tapahtumilla on yhteyksiä. Kaikissa näissä tapauksissa syrjäytyneet nuoret ovat saaneet pontta näkemyksilleen internetissä ja he ovat saaneet haltuunsa aseita helposti, ilman sen suurempaa kontaktia muihin ihmisiin.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012081415952535_...

Arhi Kuittinen
Arhi Kuittinen

"Norjalaismedia ryhtyi tehtailemaan kyselyitä, kun kritiikki Stoltenbergia kohtaan kiihtyi eilen. "

Hieman enemmän näyttäisi järkkyneen luottamus poliisiin.

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n omaan kyselyyn vastanneista lähes 40 prosenttia katsoo luottavansa virkavaltaan vähemmän kuin ennen."

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12884920908...

--

- On aika selvää, että salainen poliisi seurasi Breivikiä mutta sen raportti on hävitetty ja Breivik on tahallaan päästetty riuhumaan jotta poliisin rahoitus varmistettaisiin - poliisin budjettia nostettiinkin välittömästi iskun jälkeen ja NATO-kritiikki vaimeni ihmisten turvattomuudentunteen johdosta.

Toimituksen poiminnat