*

Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Viihde

Kankkulan kaivolla

Radio oli voimissaan 1960-luvulla. Silloin Yleisradion viihteen lippulaiva Kankkulan kaivolla -ohjelma teki ainakin meikäläiseen koulupoikaan lähtemättömän vaikutuksen. Mitä moninaisimpia asioita heitetään yhä Kankkulan kaivoon.

Kankkulan isän, Antero Alpolan, syntymästä tulee sunnuntaina (19.2.2017) kuluneeksi sata vuotta. Sen kunniaksi on julkaistu ensi kerran Alpolan jo 1980-luvun lopulla kirjoittamien muistelmien toinen osa (Aamukahvilta Kankkulan kaivolle, Recallmed Oy).

Vastuullisesti vastuuton: Päätöksentekoa kuivaushuoneessa

Oletko koskaan miettinyt, että on asioita, joihin pelkästään osallistuminen on riski? Se päivä koitti, kun uuden asuntoni postiluukusta tuli kutsu asukastoimikunnan kokoukseen. Näin sieluni silmin, kuinka kerrostalossa ahkerasti lapuilla keskustelevat ihmiset olisivat samassa tilassa visioimassa yhtä intohimoisesti takapihan kukkaruukkujen värinyansseista. Tai saisin kuulla elämän suurta draamaa siitä, kuinka naapurista kantautuu korviin taloyhtiön sääntöjen mukaan "tavanomaisen elämiseen" kuulumattomia ääniä ja vielä väärän kellonaikaan.

 

Irrallisviihde

Kun ooppera-aaria esitetään irrallaan kokonaisuudesta, siitä tulee viihdettä. Melodia tai virtuoosisuus tärkeitä. Eräänlainen urheilusuoritus?

Urheilun filosofia

Kaikki kilpaurheilulajit ovat viihteeksi tulleita keksittyjä tyhjänpäiväisyyksiä,  sirkushuveja synnyttäen osaltaan julkkiksia, jotka haastatteluissa esittävät kuolemattomia ajatuksiaan ns urheilu-uutisissa,  jotka joskus kestävät kauemmin kuin varsinaiset uutiset

Kilpaurheilun filosofia: olla paras jossakin tyhjänpäiväisessä.

Viihde ja taide

Suomalainen pakenee taidetta (Guggenheim) ja pakenee viihteeseen (Saara Aalto). 

Kansa pakenee muukalaisuutta ja pakenee muukalaisviihteeseen. 

Taide on pakoa todellisuuteen, viihde on pakoa todellisuudesta.

Urheilun filosofia: olla paras jossakin tyhjänpäiväisessä.

Viihteen filosofia: turruttaa aivonsa kaikella tyhjänpäiväisyydellä.

Kilpaurheilu on viihdettä. Suomen surkea  urheilumenestys kompensoidaan viihdekilpailuilla.

Viihdekilpailut ovat markkinointia, joissa äänestäminen manipuloidaan. Kansa luulee, että paras on paras.

Mihin hyvinvointi johtaa?

Hyvinvointivaltio arvatenkin pyrkii maksimoimaan ihmisten hyvinvoinnin. Määrän? Laadun? 

 

Mutta osaavatko ihmiset "hyvinvoida"? Useimmat ihmiset eivät ole tiedostaneet elämänsä tarkoitusta, vaan tyytyvät  kaupan, urheilun, viihteen, uskonnon jne. markkinamiesten toitottamiin tavoitteisiin. Tai ovat raatajamuurahaisia, kuva 2.

 

 

 

Kansan laulaja

Saattaa hyvin olla, että Tapani Kansa on Olavi Virran jälkeen/rinnalla Suomen ylivoimaisesti paras mieslaulaja. Hieno nähdä, miten miehen laulutaito on hioutunut vuosien saatossa. Tapsan henkilöstä ollaan monta mieltä: liian itseään täynnä oleva mies, leveä jäbä jne, mutta se ei sulje millään tavalla sitä yksinkertaista tosiasiaa pois, että kyse on suurenmoisesta äänestä. Sitä paitsi laulaja itse on hyvin rehellisesti kertonut ajoittaisista elämäntuskistaan, mikä tekee hänestä entistä inhimillisempää. Tässä muutamia mielikappaleitani:

Manipulaattori ei ole robotti

Manipulaattori ei ole robotti, eikä viihde korvaa hoitotyötä, kuvat.  

Höpövalhe Iltasanomissa. Pelkkä näppäinten painelu ei ole twiittausta:  

http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1443147580599.html

Katso myös pläjäys konsulttihöpöä roboteista ja tekoälystä: 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/202860-konsulttihopoa-rob...

 

Peliyritykset eivät ohjelmistoyrityksiä

Käsitevammaisuus on suomalainen kansantauti. Raportissa peliyritysten nimeäminen ohjelmistoyrityksiksi on yhtä harhaista kuin vaikkapa animaatioyritysten nimeäminen ohjelmistoyrityksiksi. Molemmissa toki hyödynnetetään ohjelmistoja, mutta tuloksena on viihdettä. Kyse on siis sisältötuotannosta.

Urheilukarja vedätyksen kohteena

Urheiluviihteen markkinointi uutisten yhteydessä lopetettava. 

3.3.2009 Lauri Gröhn 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä