Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Innovatiivisuus

Yliopisto höpsi innovaatioista

Superhöpöä innovaatioista, kuva. Kaikkeen tuo Tekes tuhlaakin veroeuroja, 1.1 miljoonaa teologiseen tiedekuntaan ... 

Spännäri, Juntunen ja Ståhle: 

Innovatiivisuuden syvät juuret - myötätunto, myötäinto ja spiritualiteetti, 

kirjassa 
Pessi, Martela ja Paakkanen: MYÖTÄTUNNON MULLISTAVA VOIMA 

Kadotettu luovuus

Lasten luovuus on tutkimuksen mukaan jopa 98%, mutta aikuisilla sitä on enää vain 2%. Onko koulutuksessa ja kasvatuksessa jotain vikaa, kun iän myötä tämä arvokas taito katoaa?

Onko tämä  suunniteltu ja ohjattu, yhteen muottiin puristava opetussuuntamme syynä siihen, ettei erilaisuudelle ole tilaa? Samalla myös lapsen luontaiset kyvyt tehdä oman mielensä ja lahjojensa mukaan karsitaan pois. Jos mietimme asioita tarkkaan, voisiko se olla syy myös siihen, että meiltä puuttuu nyt innovaatiot, myös työyhteisöissä, tai se ainakin on vähäistä?

Suomi ykkönen typeryydessä

Korkeakoulut tarvitsevat ulkopuolista rahoitusta. Yksi tapa hankkia sitä on Tekesin soveltava tutkimus. Tekes edellyttää kuitenkin "laadun varmistamiseksi", että yritykset maksavat osan kuluista. Jotta tämä onnistuisi täytyy korkeakoulujen lähteä kerjuulle yrityksiin ja mielistellä yrityksiä. Käytännössä tämä johtaa lyhyen tähtäyksen pikkuhommiin. Rankkaa tutkijoiden potentialin väärinkäyttöä! Typeryyttä pääosin.

Luovan hulluuden edellytys on lievä hulluus

Arabia ja Iittala tunnetaan kotimaisina yrityksinä, jotka valmistavat monia rakastettuja ja helposti tunnistettavia arkiesineitä. Mutta tiesitkö sitä, että kauan sitten nämä arjen klassikoistaan tunnetut yritykset myös suunnittelivat uusia tuotteita, eivätkä vain myyneet nostalgisia retroesineitä.

Vanhassa tietosanakirjassa kirjoitetaan:

"Tehtaat ovat ottaneet taiteilijoita avuksi, ja näin on lasitaiteemme korkea taso tullut tunnetuksi maan rajojen ulkopuolellakin."

Innovatiivisuuden indikaattoreista

 Aalto yliopisto ja Tampereen yliopisto ovat pärjänneet hyvin yhdessä ns. Innovatiivisuutta koskevassa selvityksessä, kuva. Mutta:

Suomessa Tekes vaatii soveltavan tutkimuksen hankkeissa yritysosallistumista, mikä tuossa selvityksessä on innovatiivisuuden indikaattori. Mutta juuri tuosta vaatimuksesta johtuen nuo hankkeet EIVÄT OLE INNOVATIIVISIA, vaan tutkijoiden energiaa tuhlaavaa melkeinpä repputyötä.

Strategisten tieteenalojen välistä synergiaa edistettävä!

Nykyään puhutaan paljon Suomen uuden nousun potentiaalisista lähteistä. Kaupallistetut innovaatiot, kuten Nokian matkapuhelimet aikoinaan, olisivatkin niitä mitä parhaimmillaan!

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun KTK-opiskeljat muuttivat hiljattain teekkarien seuraksi Otaniemeen. Tämän ansiosta he voivatkin verkostoitua helposti toistensa kanssa, parhaimmillaan myös keksiä maailmanluokan bisnesmahdollisuuksia!

Tieteen tulevaisuus on nuorissa

Uudessa Mikko Packalenin ja Jay Bhattacharyan julkaisemassa tutkimuksessa (http://www.nber.org/papers/w20920.pdf) selvitettiin ihmisten iän merkitystä tutkimuksen innovatiivisuuteen. Taustalla oli fakta, jonka mukaan uuden tiedon ja siis tieteen etenemisen kannalta aivan uusien ideoiden pariin hakeutuvat tutkijat ovat välttämättömiä. Ilman heitä tieteen suuret hyppäykset eivät olisi mahdollisia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä