Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Kesäloma

Sipilä haluaa perua meidän kaikkien kesälomat

Ilta-Sanomat uutisoi 12.2.2019 Sipilästä ja hänen tahdostaan lisätä 'kilpailukykyä'.

Minkä kanssa Sipilä haluaa meidän kilpailevan? Kuka ekana pohjalla?

Tässä suora lainaus Ilta-Sanomien jutusta:
---
"– Kiky-sopimuksen osana on 24 tuntia lisää vuotuista työaikaa, sehän meillä jatkuu tästä eteenpäin, kannatan sitä, Sipilä ilmoitti.

Touko Aalto uupui - tässä syy!


Juuri 10 min sitten Touko Aalto näyttää kirjoittaneen päivityksen, jossa hän kertoo jäävänsä sairauslomalle:
"Olen tänään ilmoittanut jääväni lääkärin määräyksestä sairauslomalle. Olen uupunut ja nyt ymmärtänyt, että jaksamiseni rajat ovat tulleet vastaan. Minusta on tärkeää, että työssä jaksamisesta ja vaativaa työtä tekevien uupumisesta puhutaan avoimesti. Kukaan meistä ei veny loputtomiin, vaikka kuinka yrittäisi. Kenenkään, ei myöskään poliitikon, pidä vaarantaa terveyttään työn takia."

Sotea vai futista?

Olen seurannut jalkapalloa koko ikäni. Isäni toimi yli 30 vuotta Turussa paikallisen palloseuran lääkärinä ja niinpä istuin jo alle kouluikäisestä lähtien katsomassa Suomi-futista usein jonkun hiukan minua vanhemman pihakaverin kanssa. Jalkapallon MM-kisoista ensimmäiset muistikuvani ovat vuodelta 1970 – Pelen Uruguaytä vastaan tekemä soolomaali (jossa hän päästää pallon toiselta puolen ohi maalivahdin ja kiertää itse molarin toiselta) on jostain syystä mustavalkotelkkarista katsottuna painunut lähtemättömästi muistiini.

Kesäkorotuksesta ja kesäloma –keräyksestä

Lasten kesälomat ovat ovella. Monille lapsille huvipuistot, Tukholman tai Tallinnan matkat ovat vain haave.

Työttömyys, työkyvyttömyys voi tulla kenelle tahansa ilmoittamatta. Syyllistämisen sijasta pitäisi keskittyä siihen, että emme voi olla itsekkäitä ja miettiä vain kuinka erinomaisia olemme omien lastemme suhteen ja katsoa sivusta miten kesälläkin moni lapsi on eriarvoisessa asemassa. Lapset eivät ole vastuussa vaan aikuiset ja yhteiskunta.

Jokainen koululainen ansaitsee hupinsa

Koululaisten kesäloma loppuu ihan kohta. Myös sen kunniaksi kävimme lasten kanssa Linnanmäellä.

En nyt tässä kerro paljoakaan suositusta huvipuistosta. Melkein jokainen suomalainen tuntee Linnanmäen. Jos itse olisin kansanedustaja tai ministeri, ajaisin jokaiselle lapselle oikeuden käydä kerran vuodessa jossain Suomen huvipuistossa. Kaikilla perheillä ei yksinkertaisesti ole varaa huvipuistojen rannekkeiden kustantamiseen. Jokainen lapsi, joka kohta aloittaa koulutyönsä ansaitsee hupinsa.

Lomaltapaluun ahdistus - A-klinikat tukossa!

Suomalainen lomatodellisuus elää voimakkaasti mökeillä, joiden suojissa kolmen-neljän viikon jokapäiväinen alkoholin nautiskelu tarjoaa sopivasti välimatkaa työelämään.

Siihen kurimukseen, josta monet ovat paitsi ja josta ne loput ahdistuvat - lomallaan.

Mökillä on saunottava jokainen ilta, on grillattava jokainen päivä, on kestitettävä kutsuttuja, on skoolattava ennen ja jälkeen. On löydettävä se leppoinen Markku tai Marja. On löydettävä ne suloiset lapset, joille ei ole ollut aikaa. On nautittava lomasta.

Eläköön Suvivirsi

Jälleen on se vuodenaika, kun koulut päättyvät ja Suvivirsi raikaa kesälomien kunniaksi.

Minusta Suvivirsi ei ole varsinaista uskonnon harjoittamista, vaan seremoniana osa kulttuuriperintöämme, joka yhdistää sukupolvia.

Työttömyysturvan muutos lopettaa määräaikaisten opettajien kesälomat?

TEM  haluaa poistaa työttömien ammattisuojan ja pakottaa ottamaan vastaan tarjottu työpaikka. Toteutuessaan tämä käytännössä poistaisi määräaikaisissa virkasuhteissa olevien opettajien kesälomat.

Kesälomat Eurooppa-aikaan

Suomi tarvitsee kuumeisesti uusia työpaikkoja ja kasvun eväitä. Huomattavaa potentiaalia löytyy palvelualoilta ja erityisesti matkailualalta.
 

Vääntöä koululaisten kesälomista

Lapset, koululaiset eivät tarvitse 10 viikon kesälomaa?  Perusteeksi tässä (kin) Kouluneuvos Tapio Holopaisen käsialaa olevassa mielipidekirjoituksessa tuntuu riittävän se että aikuisilla olisi helpompaa kun lasten lomat olisivat lyhyempiä. Valitettavasti aikuisen, vanhempien osaan kuuluu joskus olla kovilla lasten edun takia. Aikuinen jaksaa vähemmällä levolla kuin lapsi. Lepo, pitkä kesäloma on lapsen etu. Kouluneuvos Holopaisen kirjoitus perusteluineen on epälooginen ja lapsen edun vastainen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä