Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Kreikan talouskriisi

Onko Suomi uusi Kreikka?

Tämän aamun uutiskimara ei ollut yhtään kannustava. Enkä puhu nyt Kreikan kriisistä vaan Suomesta, joka kulkee Kreikan jalanjälkiä.

Yhtäällä puhutaan, kuinka Suomen julkisen sektorin menot suhteessa BKT:een ovat EU-alueen suurimmat. Toisaalla kirjoitetaan, miten Suomi on kilpailukyvyn kehityksessä muuta Länsi-Eurooppaa selvästi jäljessä tai miten EU-komission ennuste Suomen tulevalle kolmelle vuodelle on Kyproksen jälkeen euromaiden huonoin.

Miten hukata miljardi minuutissa?

Kreikan taloustragedia ylittää eeppisyydessään kaikki Aiskhyloksen murhenäytelmät (ja niiden keston). Kohtalomaista asiassa on determinismi, jolla rahaunioni on vaatinut pienehkön ja euroon sopimattoman kansakunnan koko valtionvarallisuuden syöksemistä monetarismin alttarille.

Pääsyy on itsenäisen rahapolitiikan menetys, jonka vuoksi kansaa on kupattu sisäisellä devalvaatiolla ja kansallisvarallisuuden myymisellä hintana eurossa pysymisestä. Ei pidä siis syyttää kreikkalaisia vaan kohdistaa arvostelu systeemin perusteisiin, joissa se valuvika varsinaisesti on.

Putin opasti Kreikkaa ”Lännen demokratiaan” eli käyttämään kansanäänestystä

Putin opasti Kreikkaa ”Lännen demokratiaan” eli käyttämään kansanäänestystä …ja sotkemaan perinjuurin Euroopan johtajien pasmat. - * Pääministeri Tsipraksen ilmoitus siitä, miten Kreikka vie Euroopan komission korotetun ”viimeisen tarjouksen” kansanäänestykseeen on sekoittanut läntisten johtajien pasmat täydellisesti. Tämä jos mikä osoittaa, että Lännen johtajat ovat hitaita oppimaan. He eivät ole oppineet sitten vieläkään, että presidentti Putinin pantua VPM-ohjelmansa (”Venäjän paluu mahtivaltioksi”) täytäntöön, mikään ei ole niin kuin ennen.

Kreikan kansanäänestys on jo alkanut

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ilmoitti viime yönä puheessaan maan järjestävän kansanäänestyksen viikon päästä sunnuntaina siitä, tuleeko maan hyväksyä velkojiensa vaatimukset. Tsipras itse ilmoitti hyväksyvänsä vaalin tuloksen, olisi se sitten mikä hyvänsä. Kreikan oppositio puolestaan arvostelee Tsiprasia voimakkaasti, ja vaatii uusia parlamenttivaaleja. Huolimatta yllättävästä käänteestä, euroryhmän valtionvarainministerit tapaavat tänään iltapäivällä Brysselissä.

Kreikan eurojäsenyys, talous ja politiikka

Kreikan taloudesta on vuosikaudet puhuttu ja kirjoitettu paljon. Minusta tuntuu siltä että spekulaatiot ovat lähteneet spekuloijien käsistä, karanneet ja alkaneet elää omaa elämäänsä. Monet ottavat kantaa Kreikan asioihin vain ottaakseen niistä tukea omille poliittisille käsityksilleen ihan muista asioista kuin Kreikan kysymyksistä. Jos näihin puheisiin, kirjoituksiin ja spekulaatioihin lähtee mukaan, takertuu varmasti niihin lillukanvarsiin joita niissä runsain mitoin kasvatellaan.

Kreikan parlamentin hullu suunnitelma

Kreikan parlamentin erikoiskomitea on löytänyt ratkaisun maansa talouskriisiin. Tosin varsin hullun sellaisen. Parlamentin erikoiskomitea oin tullut siihen tulokseen, että Kreikan saamat ulkomaiset lainat ovat laittomia. Tämän logiigan mukaan niitä ei tarvitse eikä saisikaan maksaa takaisin. Siten Kreikka olisi lähes velaton maa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä