Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Lasse Lehtinen

Väärin kapinoitu

Väärin kapinoitu?

Risto Volanen ja Lasse Lehtinen esittelivät Seinäjoen kirjastossa kirjaansa 1918 – Kuinka vallankumous levisi Suomeen. Sali oli täynnä, keski-ikä niillä vuosilla, kun nämä aiheet vielä kiinnostavat.Kirja on kokonaiskuvan antajana erinomainen.Sama, mitä arvelin Dag Sebastin Ahlanderin uudesta Mannerheim-kirjasta; jos aihe ei ole ennallta tuttu, tästä on hyvä aloittaa.

Paikalliset rauhansopimukset ja muu sopuilu Suomessa ennen vuoden 1918 sotaa

Paikalliset rauhansopimukset Suomessa ennen vuoden 1918 sotatoimia

Rauhantyötä sotaan puhkeamista vartoovan kansakunnan marginaaleissa

*

Kansa jakautui kahtia.  Näin tavataan sanoa kun puhutaan vuoden 1918 kapinasta, - millä ikinä nimellä sitä sitten kutsutaankin.  Ikään kuin kansakunnan aivot olisivat haljenneet keskeltä kahtia, ja sitten nämä osapuolet vain alkoivat ampua toisiaan.

Aivan näin pelkistetty ei tilanne kuitenkaan ollut.

”Venäjä eksyy kartalla” – tunnelmia turvallisuuspoliittisesta paneelista

Turvallisuuspoliittinen tilanne kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän. Lasse Lehtisen vetämä turvallisuuspoliittinen paneeli Seinäjoen kaupungintalon valtuustosalissa veti yleisöä salin lähes täyteen. Panelisteina olivat Jutta Urpilainen (sd), Lasse Hautala (kesk) ja Olli-Pekka Karjalainen (kok) – kaikki Vaasan vaalipiirin kansanedustajaehdokkaita. Yleisö oli pääsääntöisesti iäkästä ja miesvoittoista, mikä ei yllättänyt.

Kekkonen – ooppera suurmiehestä puhutti viime kesänä

Ilmajoen musiikkijuhlilla sai kantaesityksensä viime kesänä Kekkos - ooppera. Sen on säveltänyt Uljas Pulkkis. Libretto on Lasse Lehtisen, ohjaus Vilppu Kiljusen ja lavastus Tuija Väänäsen käsialaa.

Ilmajoen musiikkijuhlat ansaitsevat tunnustuksen tuottaessaan aina uusia kansanoopperoita. Se on osoitus vahvasta kulttuuriperinteestä ja kökkähengestä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä