Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen talouskriisi

Kriisiä edeltävä ennakointi vaatii luottopelaajia

Tänään uutisointi kertoo, että kansalaiset uskovat huomiseen |*. Tämä oli median antama tieto 27. tammikuuta 2017. Indikaattorit hehkuvat täyttä vihreää – antaa mennä, luottamme ja uskomme kasvuun, suurempaan palkkaan, työn säilymiseen ja ongelmien ratkeamiseen. Hyvä näin – onkin aika tuoda esille jotain positiivista vaikka valkoisena valheena |**.

Kriisien aika

Ilmastokriisi, talouskriisi, demokratian kriisi, ikääntymiskriisi, pakolaiskriisi, suomalaisen koulun kriisi, jne.. Tiedotusvälineet vyöryttävät tätä kriisisanomaa tajuntaamme lakkaamatta. "Suomi neito on hukassa" - niin meille ainakin uskotellaan.

 

Jotkut poliitikot lietsovat entisestään kriisitietoisuutta ajaakseen läpi poliittisia päämääriään. Näin toimi esim. edellisen hallituksen pääministeri Jyrki Katainen kuvatessaan Suomen silloista taloustilannetta talouden talvisodaksi. 

 

Suomen nykytila ja tulevaisuuden uhat

Suomessa on moni asia paremmin kuin monessa muussa maassa, minkä takia voimme olla ylpeitä Suomen saavutuksista. Suomi on kärkimaiden joukossa monessa yhteiskunnan tilaa kuvaavassa tilastossa. Yhteiskunnan nykytila on pitkän ajan saavutus, eikä sitä onneksi ole vielä onnistuttu täysin romuttamaan.

Valtio on pahentanut työttömyyttä

Valtio voisi aloittaa työttömyyden suitsimisen korjaamalla omia virheitään. Tässä muutama keino:

 

Taloussanomat: "Suomi voi selättää Ruotsin taloustaistossa"

Otsikko on Taloussanomista vuodelta 2008. Nyt tiedämme, että toisin kävi. Ruotsi selätti Suomen. Tässä poimintoja artikkelista:

Ruotsi on nöyryyttänyt Suomea tavan takaa niin urheilussa kuin taloudessakin. Vaan kuinka käy nyt talouden taantuessa? Asiantuntijoiden mukaan kruunuunsa takertunut Ruotsi ei hyödy itsenäisestä rahapolitiikastaan vaan eurokuntoinen Suomi voi selättää sen.

Nyt alkaa mennä överiksi

Valtionvaranministeri mokailee ja on aiheuttaa hallituksen kaatumisen, yhteisöllisyys on kadoksissa kokonaan, muutamat johtavassa asemassa olevat pelaavat avoimesti vain omaan pussiinsa.  Monikaan ei välitä huiluakaan maan ajautumisesta aina vain suurempaan ahdinkoon.

Business as usual?

Alan kuulostaa jo vanhalta rikkinäiseltä levyltä, mutta en voi olla kommentoimatta taaskaan turvapaikanhakijoihin liittyvää asiaa. Ja ei tarvitse huolia, jos kuulostan levyltä niin tuntuu kuin olisin viimeiset kuukaudet puhunut lähinnä seinille kun katsoo eri toten sisäministeriön toimia. Erityisesti minua hämmästyttää Pekka Haaviston tämänpäiväinen lausunto siitä, että turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen ei ole rajaa sekä se, että turvapaikanhakijoille järjestetään hotellitasoista majoitusta.

Velkaelvytyksellä Suomi nousuun

Sipilän hallituksen talousstrategia perustuu ajatukseen kellon kääntämisestä 20 vuotta taaksepäin. Leikkaukset ja säästöt perustuvat kotitalouksien ekonomiaan. Kun Suomeen tulee professori, joka esittää vaihtoehtoisen tien, niin pääministeriä myöten talouseliitti ampuu ajatuksen jo lennosta. Miksi vastaavaa energiaa ei käytetty kommentointiin Korkmanin puheenvuoroon ympäristötaloudesta? Tämä aihe on huipputärkeä.

Suomen ja suomalaisten talous nousuun

Suomen ja suomalaisten talous nousuun

Teollisuus Suomessa näyttää joidenkin mielestä olevan rakennettu valmiiksi. Kertovat ettei sitä enää tarvita. Entisetkin tehdaslaitokset joutavat maasta pois sotkemasta luontoamme.

Suomi-yhtiön rahoituskriisi

Auttaisiko ymmärtämään sietämätöntä tilannetta julkisella sektorilla jos ”Julkinen Sektori” ymmärrettäisiin ”työnantajana” eli lyhyesti yhtiönä nimeltä Suomi.   Tällä Suomi-yhtiöllä on rahoituskriisi.  Sen tulorahoitusta (veroja)  ei voi kauan enää lisätä,  koska verotettavien lukumäärä  ja sitä kautta saatava tulo (laskutus) vähenee koko ajan.  Suomi-yhtiö tekee myös koko ajan hyväntekeväisyyttä mihin sillä ei edes ole varaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä