Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Sveitsi

Tilaa kansalaisyhteiskunnalle!

Vierailimme viime viikolla eduskunnan Sveitsi-ystävyysryhmän delegaatiolla Bernissä. Toimin itse ryhmän puheenjohtajana ja matkalle osallistuivat eduskunnan kansainvälisen yksikön virkamiehen lisäksi Anders Adlercreutz (rkp) ja Ville Tavio (ps.).

 

Suomessa Sveitsi herättää varsin vähän ja silloinkin kärjistettyjä mielikuvia. Vahva pankkisalaisuus, linkkuveitset, Alpit ja käkikellot nousevat varmasti ensimmäisinä mieleen. Kaksipäiväisen matkamme tarkoitus oli luoda katsaus Sveitsin työmarkkinoihin, koulutusjärjestelmään, maahanmuuttopolitiikkaan sekä federalismiin.

Eutanasian hinta 10 000 -jopa 30 000 euroa.

Suomessa keskustellaan nyt paljon eutanasiasta. Eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunta on aloittanut tehdyn kansalaisaloitteen käsittelyn.  Ensimmäiset kuulemiset pidettiin julkisena 9.11.17 jossa aloitteen tekijät esittelivät aloitteensa.

Nykyisin Suomen kansalainen voi halutessaan ja kriteerien täyttyessä hakeutua Sveitsiin Dignitas yhdistyksen palveluihin avustettuun itsemurhaan. Avustettu itsemurha ei tosin Suomessakaan ole rikos, mutta palvelun tarjoajia meillä ei ole.

Laillinen "kevytkannabis" – kysyntä ylittää jo tarjonnan

No, aluksi on sanottavat, että edes kevytkannabis ei ole Suomessa laillista.

Kyse on siis kannabiksesta jossa THC:tä on alle 1% sensijaan lääkinnällistä CBD:tä on runsaasti enemmän.

 

Mielenkiintoinen tilanne Sveitsissä, jossa "kevytkannabiksen" suosio on kovassa kasvussa. 

Asiakaskuntakin on mielenkiintoinen.

"Monot kertoo, että liikkeen asiakaskunta on sekalaista. Hänen mukaansa joukossa on lähes 90-vuotiaita vanhuksia sekä työläisiä, pankkiireita ja lakimiehiä."

Sveitsissä äänestetään viikonloppuna perustulosta

Tänä viikonloppuna katseet kohdistuvat Sveitsiin, jossa äänestetään ensimmäisenä maailmassa ehdotuksesta, joka korvaisi maan sosiaalituet kaikille maksettavalla kuukausittaisella perustulolla.

Monikultuurisuuden riemua!

Olin sveitsiläisen päiväkodin kevätjuhlassa.

Toivoin sitä katsoessa, että mahdollisimman moni meistä suomalaisista olisi voinut sen nähdä.

Ohjelma oli laulua ja tanssia. Lapset neljä - kuus vuotiaita. Esittivät tansseja ja lauluja eri maanosista eri kulttuureista.

Kyyneleet tulivat mummon silmiin sitä katsoessa sillä lapsikatras tosiaan näyrtti monikulttuuriselta.

Eri maanosista  lähtöisin. Ihmisten koko väri skaala näkyi. Riemullisesti käsikädessä tanssien, yhteen säveleen laulaen.

Kooste tämän maapallon tulevista työtekijöistä, vallanpitäjistä.

Vielä kerran rahasta

Kirjoitukseni Helsingin Sanomien mielipidepalstalle, jota HS ei julkaissut, siksipä tänne.

---

Pääkirjoitus "Rahan luominen kielletty" (HS 4.1.2016) esittää, että Sveitsissä ehdotettu kansanäänestys rahanluontioikeuden poistamisesta liikepankeilta kuristaisi kotitalouksien ja yritysten rahoitusta, ja on siksi hullu idea.

Nykyisellään pankkijärjestelmä toimii kuten panttilainaamot, sillä erotuksella, että pankin kassassa ei ole rahaa, vaan pankki luo rahat tyhjästä panttia vastaan panttaajan tilille.

Veroparatiiseja Euroopan sydämessä

Yle kirjoitti eilen viimeisimmästä suuresta pankkiskandaalista, joka on ollut pöydällä jo muutaman vuoden ajan. Ranskan viranomaiset sekä  tutkivien toimittajien järjestöt ICIJ:n ja MOT:n  ovat saaneet haltuunsa HSBC:n Geneven -yksityispankin salaisia asiakirjoja ja pankkitietoja, jotka osoittavat sveitsiläispankin tukeneen asiakkaidensa veronkiertoa.

Sveitsi löi hanskat tiskiin euron suhteen

Sveitsin keskuspankki (SNB) ilmoitti tänään luopuvansa yhteisvaluutta euron ja frangin välisestä kurssilattiasta.

SNB ilmoitti vuonna 2011, että se tulee printtaamaan frangeja rajattomasti ja ostaa näillä rahoilla ulkomaisia omaisuuseriä, pitääkseen frangin kurssi 1.20-vaihtokurssin yläpuolella. SNB:n tase on, kuten kuvasta käy ilmi, kasvanut merkittävästi viime vuosina. SNB:stä on tullut merkittävä osakkeiden ja valtioiden velkakirjojen omistaja.

Perinteinen pitkäaikainen puolueettomuus

Puolueettomuus tavallisessa rauhanajan kanssakäymisessä ei ole ihan ilmoitusasia.

Sveitsin naapurit tunnustivat Sveitsin puolueettomuuden Napoleonin sotien päättymisen jälkeen. 200 vuotta on jo aika perinteistä ja pitkäaikaista puolueettomuutta.

Nuorison saattaa yllättää tieto, että Suomikin on joskus tunnustettu puolueettomaksi. Suomen naapurien tunnustamaa puolueettomuutta kesti viisi vuotta, kaksi kuukautta ja muutaman päivän päällekin. Lokakuun 26. päivästä 1989 aina Euroopan unioniin liittymiseen asti.

Vielä sananen suorasta demokratiasta

Kirjoittelin eilen suorasta demokratiasta kriittiseen sävyyn. Bloggaus löytyy täältä. Vielä kuitenkin muutama sana juolahti asiasta mieleen.

Yleisesti tiedetty tosiasia on se, että vasemmistoliitto sekä vihreät kannattavat kaikkein eniten suoraa demokratiaa. Myös perussuomalaisissa tätä ajatusta viljellään aika tiuhaan, koska se sopii puolueen "kyllä kansa tietää" -retoriikkaan erittäin hyvin. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä