Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Valuuttajärjestelmä

Brittien FSA:n ent. johtaja: Valtiolle oikeus painaa rahaa

Financial Services Agency toimi Iso-Britanniassa 2001-2013 ja sen tehtävänä oli säädellä finanssipalveluita. FSA:n entinen johtaja Adair Turner ehdotti nykyisten talousoppien näkökulmasta harhaoppista, mutta mielenkiintoista ratkaisua Iso-Britannian finanssiongelmiin ja velkariippuvuuteen:

Sixten Korkmanille oikeus painaa rahaa

Vaikka kuinka huonosti menee taloudellamme, ei keskustelu ole kääntynyt valuuttajärjestelmän tarkasteluun, vaan pysyy visusti edelleen valtion velkaantumisessa, verotuksessa ja julkisten menojen leikkauksissa. Tärkeintä on tiedostaa, että nykyinen valuuttajärjestelmä ei ole ainoa mahdollinen valuuttajärjestelmä.

Valuuttajärjestelmästä ei puhuta - Haluaako vasemmistokin pitää köyhät köyhinä?

Miksi puolueet eivät koskaan puhu valuuttajärjestelmästä tai sen kehittämisestä? Kaikki talouteen liittyvä keskustelu on julkisen talouden koosta, BKT:sta, veroista, palkkatasosta, pääomatuloista jne. Valuuttajärjestelmä tuntuu olevan tabu kaikille puolueille. 

Valtion setelirahoitus olisi kuin tasavero - Miksei oikeisto tätä oivalla?

 

Suomen valtion keinot rahoittaa toimintaansa ovat veroin ja velalla. Suomi on myös edustuksellinen demokratia, jonka myötä kansa valitsee heidät, jotka päättävät verotuksesta ja velan otosta. Verkkokolumnissaan Kalle Isokallio totesi (Iltalehti 23.2.2015),  että ne, jotka eivät tänään maksa nettoveroja, tietävät etteivät joudu maksamaan lainkaan julkisen sektorin velkoja. Yli puolelle äänestäjistä velan kasvattaminen onkin iloinen asia, kirjoittaa Isokallio.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä