Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Vapaapäivä

Miksi minulle maksetaan palkkaa siitä että saan nukkua tänään pitkään?

Tänään vietetään helatorstaita ja isolla osalla suomalaisista arjen kiireet eivät paina. Tai mikäli he lähtevät töihin, on tiedossa vähintäänkin kohtuullinen palkanlisä. Palkanlisä siitäkin huolimatta, että tuottavuus on lähtökohtaisesti tasan sama kuin normitorstaina.

Herättyään vapaapäiväläisillä saattaa olla tiedossa leppoisaa ulkoilua, yhteistä aikaa perheen kanssa, tai ehkäpä vain sohvalla röhnöttämistä. Joku kuitenkin potee krapulaa, kun keskiviikkoiltana on käyty rimpsalla. Parastahan on että maksumiehenä vapaa-ajalle toimii oma työnantaja.

Kannattiko sunnuntai uhrata?

Luin Yle Uutisten 12.1.2018 jutun “24/7-yhteiskunta teettää yhä enemmän töitä poikkeuksellisina aikoina – "On henkisesti raskaampaa tehdä yötä"”. Juttu kertoo siitä, miten työtä tehdään yhä kasvavissa määrin poikkeuksellisina ajankohtina.

Katson näin, että tämä kehitys lähti siitä, kun sunnuntai haluttiin lyödä lihoiksi. Jutun mukaan myös lauantai on ollut aikoinaan vapaapäivä; lauantaityöstä luovuttiin 1970, kun työaika rajattiin 40 viikkotyötuntiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä