Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Euroopan rahaunioni

Thomas Piketty: kurpitsanaamio vai täytetty ankka?

Thomas Piketty on ranskalainen taloustieteilijä, jonka pääteoksena pidetty Pääoma 2000-luvulla ilmestyi tänä vuonna suomeksi (Into 2016). Alun perin vuonna 2013 julkaistun teoksen kansipaperissa komeilevat nobelisti Paul Krugmanin ylväät sanat: ”Piketty on muuttanut tapamme puhua taloudesta.

Onko kansannousu ainoa mahdollisuus?

Itsenäisyyspäivän kynnyksellä haluan osoittaa kunnioitusta 102 vuoden iässä pois nukkuneen sotaveteraani Hannes Hynösen muistolle. Samalla, kun tunnen kanssahäpeää monien suomalaisten rinnalla siitä, mihin tilaan tämä maa on ajettu, olen kiitollinen sen johdosta, ettei edesmenneen tarvinnut jäädä pitemmäksi ajaksi katselemaan, kun maatamme tuhotaan Euroopan unionin jäsenyydestä johtuvien haittojen pyörteissä.

Onko euroalueen jäsenyydestä äänestäminen vaarallista?

Paavo Väyrysen kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa saavuttanee 50 000 kannattajan rajan, vaikka nimien kertyminen onkin hyytynyt noin 35 000 tasolle. Keräysaikaa on kosolti jäljellä.

Miten hukata miljardi minuutissa?

Kreikan taloustragedia ylittää eeppisyydessään kaikki Aiskhyloksen murhenäytelmät (ja niiden keston). Kohtalomaista asiassa on determinismi, jolla rahaunioni on vaatinut pienehkön ja euroon sopimattoman kansakunnan koko valtionvarallisuuden syöksemistä monetarismin alttarille.

Pääsyy on itsenäisen rahapolitiikan menetys, jonka vuoksi kansaa on kupattu sisäisellä devalvaatiolla ja kansallisvarallisuuden myymisellä hintana eurossa pysymisestä. Ei pidä siis syyttää kreikkalaisia vaan kohdistaa arvostelu systeemin perusteisiin, joissa se valuvika varsinaisesti on.

Valheiden vauhtipyörä ei elvytä taloutta

Euroopan keskuspankki kilahti paniikkiin, sillä Kreikan vaalit todennäköisesti voittava vasemmistopuolue Syriza uhkaa erottaa maan valuuttaunionista. Niinpä Frankfurtin pankkiparonit laittoivat painokoneet käyntiin.

Raha ja miten se hävitetään

Raha ja rahaa valtiolta vai pankkisektorilta?

Raha on luotu kiertämään, se on vaihto ehto vaihdannaistaloudelle. Vaihtotalous oli ennen rahaa, mutta mitä on rahan jälkeen?

Vaihtokauppa ei välttämättä ole hassumpi juttu, eikä raha sitä olisi varmaan koskaan syrjäyttänyt, jos ei olisi keksitty velkaa. Raha on velkakirja, joten ensin oli velka ja sitten vasta raha. Rahaa eli velkakirjoja on ollut jo ainakin viisituhatta  vuotta sitten.

Rahan velka maksetaan velkakirjan haltijalle ei välttämättä sen tehneelle keskuspankille tai muulle alkuperäiselle saajalle.

Merkeliltä outo paimenpuhe - Suut kiinni !

Suuri on hätä EU valtaeliitillä näin vaalien lomassa. Jopa siinä määrin että Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii pitämään poliittiset vaikutusyritykset kurissa, kun euroalueen pankeille järjestetään stressitestit.

Euroopan unionin lipputangoissa firmojen viirit

 

Euroopan unionin demokratia on yhtä tyhjää kuin tyhjyyttään ammottavat vaalimainosten kehykset.

 

Josko nyt vaan kiltisti korjattaisiin se raha

eli työttömyys puoliksi seitsemässä kuukaudessa

 

Taloudella menee nyt vähän huonosti. Työttömyys on kasvanut kestämättömiin lukuihin kautta Euroopan. Monissa maissa palkat jo laskevat kovaa vauhtia. Leikkauksia tehdään julkiseen talouteen järjettömästi. Jopa tutkimusta, koulutusta ja lapsiperheitä kuritetaan. Kansat kärsii. Pontevampaa otetta tarvitaan.

Arvaa kuka populisti? (osa 4)

 

Populisti numero 1:

...kun katson asiaa Suomen kannalta, vastaukseni on epävarma ja ehdollinen. Emu voi olla – oikein käytettynä – Suomelle väline vakaaseen talouskasvuun ja vakaaseen valuuttaan. Mutta väärin käytettynä Emu voi olla syrjäiselle ja suhdanneherkälle pienelle avotaloudelle sellainen pakkopaita, joka estää kansantalouden joustavan selviytymisen kansainvälisen talouden suhdannevaihteluiden tai epäonnistuneen talouspolitiikan seurauksista.

...

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä