*

Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Ulkomaat

LIVE: Skotlannin kansanäänestys itsenäistymisestä - seuraa hetki hetkeltä

02.20

Clackmannanshire raportoi peräti 89 % äänestysaktiivisuutta. Todella hurjia lukuja.

 

02.15

Ensimmäinen virallinen äänestysprosentti Orkneysaarilta on 83,7 %.

 

02.00

On hieno nähdä kuinka miljoonat skotit ovat innostuneet politiikasta viime viikkoina ja päivinä. Ennen kuin saamme ensimmäistäkään tulosta ja näemme kuinka historiallinen tästä tapahtumasta muodostuukaan, haluan tuoda esille tämän puolen tästä kansanäänestyksestä.

 

01.50

Valta vaihtuu Ruotsissa – mitä Björn Wahlroos nyt tekee?

Yöllä seurasimme televisiosta Ruotsin vaalivalvojaisia. Ei voi olla ihmettelemättä, miten erilainen Ruotsin ja Suomen poliittis-yhteiskunnallinen ilmapiiri on. Ruotsissa porvarillinen hallitusallianssi on onnistunut pitämään työttömyyden alempana kuin Suomessa. Talouden pyörät pyörivät tehokkaammin kuin meillä.

Ruotsin vaalit - demarit nousemassa valtaan

Ruotsin valtiopäivävaalit käydään tänään sunnuntaina. Valta on mitä ilmeisimmin vaihtumassa, mutta tilanne on monin tavoin mielenkiintoinen. Hallituksen muodostus on vaikeasti ennakoitavissa.

Uusimpien gallupien keskiarvo osoittaa demareiden johtamalle punavihreälle blokille 45,9 prosentin kannatusta. Vastaavasti moderaattien johtaman oikeistoblokin kannatus on 39,7 prosenttia. Virhemarginaali on pari prosenttia suuntaansa. Hallitusvastuussa oleva oikeisto on kirinyt, mutta ero on silti selvä. Kuuden prosentin eroa ei kiritä kiinni yhdessä päivässä.

Kuinka pitkälle Venäjään kohdistuvat talouspakotteet voivat vielä laajeta

Lähipäivät ovat ratkaisevia Ukrainan kriisissä   USA:n ja EU:n talouspakotteiden laajenemiselle.

Tähän mennessähän pakotteet  ovat rajoittuneet lähinnä rahoitusalalle, ase-ja  teknolgia-alaan  ja venäläisomisteisten yritysten toimintaan ulkomailla , Venäjän sulkemiseen eräiden kv -järjestöjen toiminnasta  ulkomailla jne.

Suosituimmuusjärjestelyistä apua Ukrainan kriisiin?

Ukrainan kriisin yhteydessä on usein esitetty, että ratkaisua voitaisiin hakea Suomen kokemuksista kylmän sodan kaudella. Nämä ajatukset olisi tullut ottaa huomioon jo ennen kriisin puhkeamista.

Kun valmistelin vuonna 2000 Euroopan parlamentille raporttia unionin ja Ukrainan välisistä suhteista, tapasin Kiovassa ulkoministeriön valtiosihteerin. Hän sanoi, että Ukrainalla tulisi olla samankaltainen asema kuin Suomella oli ollut kylmän sodan kaudella. Maan tulisi ottaa huomioon Venäjän turvallisuusedut ja pyrkiä hyvään yhteistyöhön sekä sen että EU:n ja muiden länsimaiden kanssa.

Onko Putinin suosio kääntymässä laskuun?

Aiemmin tänään Uusi Suomi uutisoi, kuinka Venäjän presidentti Vladimir Putinin uhkapeli Ukrainassa saattaa kääntyä häntä itseään vastaan. Spekulaatiot Putinin luultua nopeammasta aikakauden päättymisestä ovat mielestäni liioiteltuja, mutta hänen toimiensa vaikutukset alkavat näkyä myös hänen suosiossaan.

Asianmukaisen humanitaarisen avun tärkeys korostuu

Itä-Ukrainassa tarvitaan kiireellisesti humanitaarista apua, mutta se on toimitettava perille kansainvälisen oikeuden ja Kansainvälisen Punaisen Ristin periaatteiden mukaisesti. Venäjän lähettämä rekkasaattue ylitti Ukrainan rajan luvatta eikä suurinta osaa sen lastista ole tarkistettu missään vaiheessa. Vaikka hanke on varmaankin tarjonnut apua monelle, on se kaikessa ristiriitaisuudessaan samalla korostanut asianmukaisen humanitaarisen avun tärkeyttä kriisitilanteissa.

Pääsenkö juoksemaan Suomelle?

Kenian itäosien ylängöllä Eldoretissa ajan kookkaan puuportin läpi. Se on koristettu Kenian lipuin ja tekstillä: Welcome to Iten – home of champions, "Tervetuloa Iteniin – mestareiden kotiin".

Olen yli 2 kilometrin korkeudessa. Kuulaan kirkas ilma, vehreä luonto ja jyrkät rinteet luovat puitteet, jossa kenialaiset huippujuoksijat harjoittelevat korkeanpaikan olosuhteissa. Tänne kerääntyy myös muualta maailmaa joukoittain huippu-urheilijoita.

Pahuus keskellämme - väkivalta on heikkojen kieli?

Primo Levi on sanonut, että hirviöitä on aivan liian vähän, jotta niistä olisi todellista vaaraa - tavalliset ihmiset ovat paljon vaarallisempia.

Vakavasti loukattu, alistetuksi itsensä kokeva ihminen pystyy helpommin pahuuteen, kun hän katsoo olevansa oikeutettu kostamaan hänelle tehdyn pahuuden ja tähän ryhmään kuuluvat ainakin minun mielestäni kouluampujat ja myöskin koulukiusaajat -  ainakin  joissain määrin? Mutta entä nämä maailman pahuuden kasvoiksikin sanotut miljoonien ihmisten murhiin johdattaneet "suurmiehet"?

Venäjän pikkuinvaasio

Tänä viikonloppuna saimme seurata Venäjän avustussaattueen epämääräistä matkaa kohti Ukrainaa. Saattue jäi rajalle, mutta brittiläiset toimittajat todistivat sotilassaattueen ylittävän rajan. Avustussaattuetta on epäilty Troijan hevoseksi, ja kun uutinen rajanylityksestä levisi, kysyttiin onko tämä nyt se invaasio?

Julkaise syötteitä