*

Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Ulkomaat

Sivu 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »

Rehellisesti ja kunniallisesti ammuttu

Ukrainalaiset ovat kulkeneet omaa Via Crusistaan pääsiäisen alla. Ulkoministerit palasivat Geneven kokouksesta tyytyväisyyttä uhkuen. Kriisi on torjuttu, rauha meidän ajallemme! Kuka enää muistelee Krimin niemimaata.

 

Ukrainasta hyviä uutisia!

Hämmästyttävä uutinen: Ukraina-neuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos, joka äkkisiltään vaikuttaa todella hyvältä, jopa hämmästyttävän hyvältä.

Aseelliset kapinallisjoukot riisutaan ja erilaisten hallintorakennusten miehitykset lopetetaan.

Jatkossa keskeinen rooli tilanteen rauhoittamisessa ja tilanteen selvittelyssä on ETYJ:llä.

Toivottavasti nyt päästään rakentamaan ratkaisu, joka tyydyttää eri osapuolia.

Kiova on vaarassa astua omaan miinaansa

Kiovan hallinnolla on Itä-Ukrainassa harvinaisen huonot kortit. Musta Pekka on kädessä, ja käteen se saattaa myös jäädä.

Jos hallinto yrittää ottaa Itä-Ukrainan väellä ja voimalla, kyse on yrityksestä kukistaa kansannousu aseellisesti. Asia on sama, josta se kovin sanoin syytti Maidanilla Viktor Janukovitshia.

Janukovitsh on samanlainen roisto kuin edeltäjänsä. Se on selvä. Hänet on kuitenkin valittu presidentiksi rehellisiksi arvioiduissa vaaleissai – ja pitkälti itäukrainalaisten äänillä.

Ukraina

Ukrainan vuoden 2014 kriisin edetessä muistin, että olin lähettänyt elo-syyskuun vaihteessa 1991 Helsingin Sanomiin kirjoituksen Ukrainan historiasta. Lehti julkaisi sen 1. päivänä syyskuuta 1991 otsikolla ”Suomi tunnusti itsenäisen Ukrainan jo 1918”. Huomaan, että artikkeli ei ole kaukana tästä päivästä.

 

ARTIKKELI 1991

Olin väärässä NSA:n suhteen

Kuten miljoonat ihmiset ympäri maailman, minäkin kiinnostuin typerästä agentti-salaliittojutusta. Joka oli lopulta, vaikkakin totta, myös melko lailla tyhjä uutisankka. 

Tavasin läpi tiedepapereita ja yritin ymmärtää minulle erittäin monimutkaista matematiikkaa edes yleisellä tasolla, ja vielä varmistaa ymmärrykseni monista lähteistä. 

"Kaasuase" kaivettiin esiin

Putin uhkaa Eurooppaa kaasuhanoilla temppuilulla. Venäjä karhuaa näin kaasulaskua Ukrainalta. En tiedä laskujen oikeutuksesta nyt kun Krim on tulliut otettua pantiksi ja liitetyksi Venäjään. Kaipa silläkin maaperällä on hintansa ja sitä varmaan käsitellään lähemmin Wienissä ensi torstaina.

Pragmaatikkojen aika

Tämä myytti on hyvin yksinkertainen: ”Krim on meidän!”

Kuvitellut yhteisöt kannattavat meitä. Venäjän piti vallata Krim ennen kuin ulkovaltojen joukot sen tekevät. Amerikkalaiset olivat jo miltei Sevastopolissa. Krim on venäläinen ja alueen miehittämisestä on laaja konsensus Venäjällä.

Olin Naši-leirillä vakoojana

Sain vuonna 2007 jossakin Venäjällä kutsun Seligeriin nuorisoleirille. Kutsu ei ollut henkilökohtainen, vaan leirille haluttiin opiskelijoita ulkomailta, myös Suomesta. Muutamat ihmiset ymmärsivät paperista, että kyse on Naši-nuorten leiristä.

Nato Afganistanissa - vähän villoja, paljon unikkoa

Ratkaisun löytäminen massiiiviseen heroiinin tuotantoon Afganistanissa ei ole onnistunut sinä aikana, kun amerikkalaiset joukot ovat maata miehittäneet. Ensi viikonloppuna valitaan Afganistaniin uusi presidentti. Presidentti, joka joutuu taistelemaan ennätyskokoisia oopium-viljelmiä vastaan.

Mikä sai Putinin soittamaan Obamalle

Aamun uutiset ovat kertoneet, että Vladimir Purin on  soittanut eilen  Barack Obamalle. Puhelun aiheena oli USA:n tekemä ehdotus Ukrainan kriisin laukaisemiseksi.

Sivu 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »
Julkaise syötteitä