*

Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Ulkomaat

Miten Putin haluaa vaikuttaa Euroopan politiikkaan?

Bild-Zeitung kertoo tänään artikkelissaan miten Venäjä on kuukausien ajan rakentanut verkostoa Euroopan oikeistopopulististen puolueiden kanssa. Bild on kertomansa mukaan saanut vihiä asiasta salaiselta palvelulta ja Kremlin sisäpiiriltä. Putinin tavoitteena on vaikuttaa keskieuroopan EU-valtioiden politiikkaan.

Miten hän tämän saavuttaa, ovat Moskovan "Centre for Strategie Communications" strategit kirjoittaneet  strategiapaperiin, jonka nimi on: "Putin, kansainvälisen konservatismin uusi johtaja".

Putinilla jäljellä vain kansansuosion kulissit

Putinin kohtelu Australian Brisbanessa saattaa hyvinkin osoittautua käänekohdaksi, jossa Putinin pullistelun onttous oikein kunnolla esille pulpahti. Satu keisarista, jolla ei ollut vaatteita, sopii Putiniin nyt enemmän kuin hyvin. Venäjällä hän veilä nauttii valheilla luotua arvostusta, mutta muualla maailmassa hän on hylkiö, jota ei oteta vakavasti.

Venäjältä uutta sisäpiirintietoa Itä-Ukrainan kriisistä

(leipäteksti ilmestyi alun perin Turun Sanomissa to 13.11. 2014)

Isänpäivänä, 9 pnä marraskuuta käynnistyi Itä-Ukrainassa kiivas tykistötulitus hallituksen joukkojen asemiin. Kapinalliset ja Venäjän armeija keskittävät materiaalia ja joukkoja alueelle. Nyt ilmeisesti valmistellaan rajoitetuin voimin tehtävää hyökkäystä, jonka tarkoituksena on laajentaa kapinallisten aluetta ja ottaa haltuun Debaltseven risteys, laajentaa Donetskin hallintaa ja mahdollisesti myös työntyä satamakaupunki Mariupoliin saakka.

Idän uhka

Saamme lukea päivittäin niin presidentti Putinin kuin hänen lähipiirinsä puhetulvia. Joku uhkailee suorasukaisesti, joku harhauttaa muutoin. Samalla sotatantereella tapahtuu koko ajan jotain. Reaalimaailma on muualla kuin erilaisessa ristiriitaisessa informaatiovirrassa. Ukrainan itäraja murenee. Etykin periaatteista on jäljellä enää muisto vain. Etyj:n rooli hiipuu ja hiipuu, ellei ole jo merkityksetön.

Venäjä vie - länsi vikisee

Länsi on ymmällään ja kenties kohta polvillaan.

 

Venäjä toimii edelleen määrätietoisesti ja muiden epätietoisuutta ylläpitäen ja hyödyntäen. Sodassa oikea kuva tilanteesta on ensiarvoisen tärkeä, koska tietoa on liian vähän ja vihollinen käyttää sitä hyväkseen. Tämän Venäjä on informaatiosodassaan ottanut tosissaan, vaikkakin jotkut tökeröt Venäjällä hyvin toimivat propagoinnit eivät ole menneetkään läpi lännessä.

 

Mietteitä kun muuri murtui ja kulissit romahtivat muuallakin kuin Berliinissä

Tanskalaisohjaajan kuvaus tapahtumien kulusta, politiikan suljetuista kammioista ja rajan ylittäneiden  kohtaloista. Eilen  illalla Ylen ykköseltä tuli  Berliinin muurin murtumisen alkusyistä kertova ohjelma, joka meni ainakin minulle suoraan iholle. Voin melkein pahoin, kun ajattelin tuota surun ja ahdistuksen aikaa, jota miljoonat ihmiset elivät vain 25 vuotta sitten.

Ruotsalaisilla hävittäjillä on kysyntää

Defense Newsin (10.11.2014) mukaan Argentiinan puolustusministeri Agustin Rossi yllätti lausunnollaan 24.10.2014, että maa ostaa 24 kappaletta Saab Gripen E hävittäjiä uudistaakseen ilmavoimansa. Haasteena on, että maan ikivihollinen, Englanti, ei tätä salli ja 30% Saabin koneiden osista suunnitellaan ja valmistetaan Englannissa. Vuonna 2012 Falklandin sodan (1982) jälkiseurauksena Englanti kielsi kaiken sotilaallisen ja dual-use materiaalin viennin Argentiinaan.

8.11.1989

Berliinin muurin murtumisesta 9.11.1989 tulee tänään kuluneeksi 25 vuotta. Muistan tuon päivän, koska olin silloin ystävyyskoulumatkalla Tallinnassa ja kuulin tapahtumasta isäntäperheessäni Suomen televisioista. Vaikka aikaa on kulunut, mieleen on jäänyt, että perheessä oli hyvin vaikea uskoa uutista todeksi. Muuri kuitenkin oli avattu ja tapahtumat etenivät nopeasti. Kaksi vuotta myöhemmin Neuvostoliitto oli lakannut olemasta ja Viro jälleen itsenäistynyt.

Gorbatshov pelasti Euroopan suursodalta 9.11.1989

On kulunut neljännesvuosisata Berliinin muurin murtumisesta. On luojan lykky, että Kremliä hallitsi silloin rauhan mies nimeltä Mihail Gorbatshov eikä esimerkiksi Vladimir Putin, joka taisi tuolloin hoidella vakoiluhommia Saksan ”demokraattisessa” tasavallassa.

Donetskin kansantasavallan vaalien imitaatio

Itsejulistetussa Donetskin kansantasavallassa järjestettiin viime sunnuntaina “vaalit”. Oikeastaan kyseessä oli pelkkä äänestys, jossa ääniä ei laskettu ja tulokset oli päätetty etukäteen. Donetskissa tehtiin sama virhe kuin Luhanskin kansanäänestyksessä: Ensin päätettiin kuinka paljon ääni kukin ehdokas saa kahden desimaalin tarkkuudella. Sitten keksittiin äänestäneiden luku ja kerrottiin se päätetyillä ääniosuuksilla.

 

Julkaise syötteitä