*

Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Ulkomaat

Suomen on varauduttava Venäjän uhkaan näin

Putinin valtapolitiikka Venäjän ruorissa on systemaattista. Propagandaa, Georgia, Krim, Itä-Ukraina. Valtapiiriä laajennetaan kärsivällisesti. Miten Suomen tulee varautua vai tuleeko ollenkaan?

 

Vapaaehtoiseksi Ukrainaan?

Itänaapurimme johtoportaalle voisi myöntää jonkinlaisen absurdin huumorin palkinnon, ellei kyse olisi hyvin vakavasta tilanteesta ja elleivät Kremlin valtiaiden kädet olisi tahriintuneet viattomien vereen. Dogmaattisiin Kremlin myötäilijöihin propaganda uppoaa kuitenkin vielä kuin kuuma veitsi voihin, vaikka Suomen päähuilon Johan Bäckmanin tiedotteet alkavat vetää vertaa jo Irakin tiedotusministeri "Bagdad Bobin" horinoille Irakin sodan aikaan.

Miksi Venäjä haluaa Ukrainan kriisin laajenevan Euroopassa?

Tämänhetkinen empiirinen näyttö viittaa siihen, että Venäjä on osallinen tai päävastuullinen matkustajakoneen pudottamiseen ohjuksella. Yksityiskohdista voisi keskustella paljonkin.  Mikäli tämä osoittautuu todeksi, vakavasti on kysyttävä, miksi Venäjän valtiojohto haluaa eskaloida Ukrainan kriisiä? Epäilemättä on kysymys Venäjän halusta tuhota Ukraina erillisenä kansakuntana, siis viedä venäläistäminen loppuun. Tämä tavoite on koettu niin tärkeäksi, ettei Venäjä juurikaan välitä, vaikka sen toimet johtaisivat sodan/kriisin eskaloitumiseen.

Lähi-idän konfliktin ratkaisun avaimet löytyvät Euroopasta

Länsimaissa ei liene yhtään vakavasti otettavaa hallitusta, ihmisoikeusjärjestöä tai poliittista liikettä, joka ei tunnustaisi Israelin valtion oikeutta olemassa oloon tai oikeuteen turvata kansalaistensa turvallisuus.

Kun kohtuus kuoli

Ahneus on tapetilla usein. Erityisesti vasemman laidan kulkijat suomivat järjettömiä palkkoja ja optioita. Ja usein syystäkin. 

Harvemmin kuitenkaan kuulee minkäänlaista kohtuullistamista yrityksille suunnatuista vahingonkorvauksista. Aivan erityisesti silloin, jos kyse on suuryrityksestä.

Ihmisissä elää jokin sisäsyntyinen viha ja katkeruus kaikkea itseään suurempaa kohtaan. Suuryritykset ovat oivallisia maalitauluja, joilla esimerkiksi kirjallisuus ja elokuvat ratsastavat tämän tästä. 

Matkustajakoneet ohjusten maalitauluina

Jokainen lentokoneessa matkustanut varmasti on pohtinut viime päivänä MH 17:sta lennon kohtaloa, joka osoittaa, että nykyaikana melkeinpä kuka tahansa voi joutua sodan siviiliuhriksi. Vastaavia tapauksia on sattunut aiemminkin. Lentomatkustaminen on arkipäivää ja kriisivyöhykkeitä, joissa korkealle tavoittavia ilmantorjuntaohjuksia löytyy, on eripuolilla maailmaa. Konfliktit eivät tunne rajoja, siksi niiden rauhoittaminen on kaikkien kansalaistensa turvallisuudesta huolta kantavien maiden yhteisellä vastuulla.

Huijareiden imperiumi

Kreikan kiertueen kolmas haastattelu kohdistui – mahdollisuuksien rajoissa – järjestelmän ulkopuolella asuvaan pariskuntaan, jolla on kaksi lasta. Toisin kuin kuvauksesta voisi luulla, heillä on upea talo ja iso puutarha. Ioakim Sotiriadis kertoo, että hän on kuitenkin tyhjätasku. 300-400 euroa kuukaudessa riittää kaiken kattamiseen, kuten vuokraan, sähkölaskuun ja lasten vaippoihin.

Kuka ampui alas matkustajakoneen Itä-Ukrainassa?

Malesialainen matkustajakone putosi Itä-Ukrainassa. Esitän omat spekulaationi neljästä mahdollisesta syyllisestä, sekä yhden sekopäisen salaliittoteorian joka saanee ainakin Venäjällä jonkin verran kannatusta tulevina päivinä.

 

Ensinnäkin on todettava ettei motiivia tämän lentokoneen pudottamiseen ole kenellekään. Eli jos kyseessä oli tosiaan alasammuttu kone, se oli vahinko.

 

Kenen puolella seisot?

Olen keskustellut somessa Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista. Keskustelussa polttopisteessä on ollut pohdinta oikeassa ja väärässä olemisesta. Samoin on vaadittu ihmisiä valitsemaan puolensa.

Ilmaisin puolueettomuuteni ja varsinkin heikon tietämykseni Palestiinan kriisin tosiasioista jo alkuvaiheessa. Aikomukseni, ei ollut ryhtyä rauhanneuvottelijaksi ja käydä pokkaamassa Nobelin rauhanpalkintoa. Halusin kertoa oman näkemykseni ihmisenä, joka katsoo sitä ulkopuolisena. Keskustelun aikana minulle nousi mieleen muutama keskeinen ajatus.

EU:n huipputehtävät - mielenkiintoinen viikko edessä

Ensi tiistaina 14. heinäkuuta Euroopan parlamentti äänestää Jean-Claude Junckerin valinnasta seuraavaksi Euroopan komission puheenjohtajaksi Eurooppa-neuvoston juhannuksen jälkeisen huippukokouksen nimityksen pohjalta. Juncker saanee selvän enemmistön äänistä taakseen melkein kaikkien parlamenttiryhmien tukiessa häntä.

Julkaise syötteitä