*

Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Ulkomaat

Sivu 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »

Kiova on vaarassa astua omaan miinaansa

Kiovan hallinnolla on Itä-Ukrainassa harvinaisen huonot kortit. Musta Pekka on kädessä, ja käteen se saattaa myös jäädä.

Jos hallinto yrittää ottaa Itä-Ukrainan väellä ja voimalla, kyse on yrityksestä kukistaa kansannousu aseellisesti. Asia on sama, josta se kovin sanoin syytti Maidanilla Viktor Janukovitshia.

Janukovitsh on samanlainen roisto kuin edeltäjänsä. Se on selvä. Hänet on kuitenkin valittu presidentiksi rehellisiksi arvioiduissa vaaleissai – ja pitkälti itäukrainalaisten äänillä.

Ukraina

Ukrainan vuoden 2014 kriisin edetessä muistin, että olin lähettänyt elo-syyskuun vaihteessa 1991 Helsingin Sanomiin kirjoituksen Ukrainan historiasta. Lehti julkaisi sen 1. päivänä syyskuuta 1991 otsikolla ”Suomi tunnusti itsenäisen Ukrainan jo 1918”. Huomaan, että artikkeli ei ole kaukana tästä päivästä.

 

ARTIKKELI 1991

Olin väärässä NSA:n suhteen

Kuten miljoonat ihmiset ympäri maailman, minäkin kiinnostuin typerästä agentti-salaliittojutusta. Joka oli lopulta, vaikkakin totta, myös melko lailla tyhjä uutisankka. 

Tavasin läpi tiedepapereita ja yritin ymmärtää minulle erittäin monimutkaista matematiikkaa edes yleisellä tasolla, ja vielä varmistaa ymmärrykseni monista lähteistä. 

"Kaasuase" kaivettiin esiin

Putin uhkaa Eurooppaa kaasuhanoilla temppuilulla. Venäjä karhuaa näin kaasulaskua Ukrainalta. En tiedä laskujen oikeutuksesta nyt kun Krim on tulliut otettua pantiksi ja liitetyksi Venäjään. Kaipa silläkin maaperällä on hintansa ja sitä varmaan käsitellään lähemmin Wienissä ensi torstaina.

Pragmaatikkojen aika

Tämä myytti on hyvin yksinkertainen: ”Krim on meidän!”

Kuvitellut yhteisöt kannattavat meitä. Venäjän piti vallata Krim ennen kuin ulkovaltojen joukot sen tekevät. Amerikkalaiset olivat jo miltei Sevastopolissa. Krim on venäläinen ja alueen miehittämisestä on laaja konsensus Venäjällä.

Olin Naši-leirillä vakoojana

Sain vuonna 2007 jossakin Venäjällä kutsun Seligeriin nuorisoleirille. Kutsu ei ollut henkilökohtainen, vaan leirille haluttiin opiskelijoita ulkomailta, myös Suomesta. Muutamat ihmiset ymmärsivät paperista, että kyse on Naši-nuorten leiristä.

Nato Afganistanissa - vähän villoja, paljon unikkoa

Ratkaisun löytäminen massiiiviseen heroiinin tuotantoon Afganistanissa ei ole onnistunut sinä aikana, kun amerikkalaiset joukot ovat maata miehittäneet. Ensi viikonloppuna valitaan Afganistaniin uusi presidentti. Presidentti, joka joutuu taistelemaan ennätyskokoisia oopium-viljelmiä vastaan.

Mikä sai Putinin soittamaan Obamalle

Aamun uutiset ovat kertoneet, että Vladimir Purin on  soittanut eilen  Barack Obamalle. Puhelun aiheena oli USA:n tekemä ehdotus Ukrainan kriisin laukaisemiseksi.

Venäjä ja Putin valmiit seuraavaan siirtoon

USA:n presidentti Barak Obama ja Venäjän valtias Vladimir Putin keskustelivat puhelimessa tunnin verran. Puheyhteyden saaminen on hyvä merkki ja erityisesti siksi, että aloitteen teki Putin.

Toivottavasti puhelun ja taktisen siirron voi tulkita niin, että tässä vaiheessa Venäjä katsoo, että se on saavuttanut sotilaalliset ja poliittiset tavoitteensa. 

YK:n äänestys Krimin tilanteesta - lukuja Venäjän liittolaisista

Hädässä ystävä tunnetaan. YK:ssa äänestettiin eilen Krimin kansanäänestyksen laillisuudesta ja Ukrainan rajojen koskemattomuudesta. Ketkä olivat Venäjän ystäviä ja liittolaisia, ja millaisista maista on kyse?

 

Äänestykseen osallistui 169 maata. 11 maata oli äänesti Venäjän toimet tuomitsevan resoluutiota vastaan, 100 maata oli äänesti puolesta ja 58 maata äänestivät tyhjää.

 

Sivu 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »
Julkaise syötteitä