*

Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Ulkomaat

Piiri pieni pyörii

Presidentti Boris Jeltsin yllätti kaikki 15 vuotta sitten. Hän jätti paikkansa uudenvuoden tv-puheensa jälkeen. Valtavaa maata johdetaan television avulla.

Jeltsinistä kerrotaan, että hänet kuskattiin television ääreen katsomaan, jos häneen haluttiin vaikuttaa. Juoppoa presidenttiä ohjattiin annostelemalla hänelle oikeanlaisia uutisia.

Putin on nurkkaan ajettu, pelokas karhu

Olemme seuranneet internetistä maailman ehdottomasti tärkeintä tiedotustilaisuutta. Siinä Venäjän presidentti, kaikkivaltias tsaari Putin kertoi Venäjän valtakunnan ainoaa oikeaa ja ainoaa hyväksyttävää totuutta Venäjän ja maailman menosta.

   Tiedotustilaisuus kesti useita tunteja. Kysymyksiä esittivät useimmiten Putinin kiltit alamaiset, jotka eivät esittäneet poikkipuolisia sanoja vaan taputtivat isä aurinkoista olalle ja antoivat ehdottoman kannatuksensa.

Venäjä kääntyy itään - nyt vuorossa Intia

Kompensoidakseen Ukraina -pakotteiden vaikutuksia Venäjä on aiempaa aktiivisemmin etsinyt uusia mahdollisuuksia Euroopan ulkopuolelta. Viimeisin saavutus nähtiin joulukuun 11 päivänä New Delhissä jolloin Venäjä ja Intia 24 tunnin aikana solmivat 20 uutta sopimusta yhteisarvoltaan noin $100 miljardia.

Kansallissosialismi ei tule hakaristien muodossa

Ruotsidemokraattien Björn Söder sanoo sen mitä akkujaan lataamassa olleelta puheenjohtaja Jimmy Åkessonilta jäi vaalitaistossa sanomatta. Hänen mukaan esimerkiksi saamelaiset ovat kyllä Ruotsin kansalaisia, mutteivät kuulu Ruotsin kansaan. Kuten eivät hänen mukaansa kuulu myöskään Tornionjokilaakson meänkieliset asukkaat. Asiapitoisuudessaan tässä ei ole mitään uutta. Aärioikeistolainen maahanmuuttokrittisyys on salonkikelpoinen synonyymi rotuerottelulle. 

Puolustuspuheenvuoro anarkisteille

Näin vaikea aihe lienee parasta aloittaa suuren maailman esimerkistä. Vuonna 2010 Hollannissa astui voimaan laki, jonka perusteella talonvaltauksesta voisi saada jopa kaksi vuotta vankeutta. Aiempi laki salli vuoden tyhjillään olleen talon valtaamisen asunnoksi, mikä nähtiin tärkeäksi keinoksi taistella asuntokeplottelua vastaan tuossa täyteen asutussa, helvetillisten vuokrauskustannusten maassa. Tilanne kulminoitui Amsterdamissa tuhansia ihmisiä keränneeseen mielenosoitukseen lain voimaanastumispäivänä.

YK tuomitsee Yhdysvaltain ihmisoikeusrikokset, ICC:kin melkein

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) kidutuksen vastainen komitea on julkaissut raportin. Raportti on nimeltään "Concluding observations on the third to fifth periodic reports on the United States of America" ja se käsittelee Yhdysvaltain ihmisoikeustilannetta sekä Yhdysvaltain tekemiä ihmisoikeusrikoksia.

Kidutus

Ruotsin uudet eduskuntavaalit kuukautta ennen Suomen vaaleja

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ilmoitti hetki sitten, että Ruotsissa järjestetään uudet valtiopäivävaalit (eduskuntavaalit)  22.03.2015.  Siis kuukautta ennen Suomen omia eduskuntavaaleja  19.04.2015.

Tuleepa mielenkiintoinen tilanne seurata puoluekannatusten kehitystä molemmissa maissa.

Miten Putin haluaa vaikuttaa Euroopan politiikkaan?

Bild-Zeitung kertoo tänään artikkelissaan miten Venäjä on kuukausien ajan rakentanut verkostoa Euroopan oikeistopopulististen puolueiden kanssa. Bild on kertomansa mukaan saanut vihiä asiasta salaiselta palvelulta ja Kremlin sisäpiiriltä. Putinin tavoitteena on vaikuttaa keskieuroopan EU-valtioiden politiikkaan.

Miten hän tämän saavuttaa, ovat Moskovan "Centre for Strategie Communications" strategit kirjoittaneet  strategiapaperiin, jonka nimi on: "Putin, kansainvälisen konservatismin uusi johtaja".

Putinilla jäljellä vain kansansuosion kulissit

Putinin kohtelu Australian Brisbanessa saattaa hyvinkin osoittautua käänekohdaksi, jossa Putinin pullistelun onttous oikein kunnolla esille pulpahti. Satu keisarista, jolla ei ollut vaatteita, sopii Putiniin nyt enemmän kuin hyvin. Venäjällä hän veilä nauttii valheilla luotua arvostusta, mutta muualla maailmassa hän on hylkiö, jota ei oteta vakavasti.

Julkaise syötteitä