*

Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Ulkomaat

Ruotsi on tunnustanut Palestiinan valtion

Ruotsi on tunnustanut Palestiinan valtion. Ennen Ruotsia 134 maata oli tehnyt samoin.

Ruotsi on ensimmäinen Euroopan Unionin maa, joka unionin jäseneenä on antanut näin tukensa Palestiinan valtion olemassaololle.

Ennen Ruotsia Euroopan maista vain Islanti on aiemmin tunnustanut Palestiinan vuonna 2011. Bulgaria, Tšekki, Kypros, Malta, Romania, Puola ja Unkari ovat tunnustaneet Palestiinan silloin kun eivät ole olleet vielä mukana EU:ssa.

Paavi: Jumala ei ole taikuri

Jumala ei ole taikuri, kerrotaan paavi Franciscusin jyrisseen Paavillisen tiedeakatemian tilaisuudessa. Teoriat evoluutiosta ja alkuräjähdyksestä ovat totta, sillä ei Jumala ole mikään taikasauvaa heilutteleva loitsija.

Paavi Franciscusin mukaan kumpikaan teorioista ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta Luojasta, vaan päinvastoin ne tukevat ajatusta siitä, että jossain olisi korkeampi voima. Alkuräjähdys, jonka me tänä päivänä uskomme olevan maailmankaikkeuden alkupiste, ei suinkaan sulje pois mahdollisuutta taivaallisesta luojasta, vaan enemmänkin tukee sitä, hän jatkaa.

Yhden totuuden maa

Menin sisään Spasskin puolelta Punaisella torilla. Muutaman käytävän päässä minut otti vastaan presidentin tiedotusosaston Aleksei Gromov. Sain kutsun Kremliin Helsinki-Summitin jälkeen.

Presidentti Boris Jeltsinin ja Bill Clintonin tapaaminen oli ollut Venäjän mediavoitto.

Jo kohtaamisen ajoitus oli merkittävä mielikuvan kannalta. Clintonilla oli jalassa kipsi. Hänet laskettiin Air Force ykkösestä catering-nosturilla. Poikkeuksellisesti Jeltsin ei örveltänyt ja muutenkin venäläiset tuntuivat saaneen mediassa yliotteen.

Rahat tiskiin, herra Juncker!

EU-instituutioiden käytävillä on viime viikkoina etsitty 300 miljardia euroa. Toistaiseksi rahoja ei ole löytynyt. Kysymys on komission puheenjohtajaehdokas Jean-Claude Junckerin lupaamasta investointipaketista, jolla EU:n kurja talouskehitys käännetään nousuun.

Juncker piti heinäkuussa linjapuheen meille mepeille. Siinä hän lupasi rakentaa kunnianhimoisen paketin, joka sisältää toimenpiteet kasvun, työllisyyden, investointien ja kilpailukyvyn parantamiseksi seuraavan kolmen vuoden ajaksi.

Kataisen kuuleminen

Kun Jyrki Katainen oli ensin Suomen valtiovarainministeri ja sitten pääministeri, Suomen valtionvelka kasvoi räjähdysmäisesti, työttömyys nousi, talouskasvu oli olematonta, yksityisistä investoinneista oli huutava pula ja maamme kilpailukyky alamaissa.

Tänään Katainen istuutui europarlamentin talousvaliokuntamme eteen komissaariehdokkaana, jonka vastuualueeksi tulisi työllisyys, talouskasvu, investoinnit ja kilpailukyky. Hmm...

Suurmielenosoitus vaati YK:lta ilmastotoimia

Viikonloppuna jopa 675000 mielenosoittajaa 166 eri maassa vaati tänään alkavalta YK:n huippukokoukselta toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Yksin New Yorkissa yli 300000 osallistui historian suurimpaan ilmastomielenosoitukseen. Ilmastokokouksessa valtioiden ja suuryritysten odotetaan ilmaisevan, millaisiin toimiin ne ovat valmiita päästöjen vähentämiseksi. Kokouksen tarkoituksena on luoda pohjaa joulukuussa 2015 käytäville Pariisin ilmastoneuvotteluille.

Askel kohti rauhaa?

Minskissä on allekirjoitettu rauhansuunnitelma Ukrainan sodan itärintaman osalta. Krimistä siellä ei näy sovitun mitään. Siviiliväestön kannalta tykistön etäännyttäminen 30 kilometrin päähän toisistaan ja hävittäjien ja lennokkien lentokielto Luhanskin ja Donetskin alueiden yllä on rauhoittavaa. Etyjin rooli sopimuksen valvojana on sekin myönteistä.  Epäillä sopii riittääkö 30 kilometriä ja riittävätkö Etyjin valvojat.

Skotlanti: parempi yhdessä

Skotlannin itsenäistymisäänestys on tätä kirjoitettaessa edennyt sen verran pitkälle, että on jo mahdollista antaa ennuste vaalien lopputuloksesta. Yhdistynyt kuningaskunta tulee pysymään yhtenäisenä maana ja Skotlanti eri irtaudu siitä.

Vaalikampanjan aikana Parempi yhdessä -puoli on ollut järjestelmällisesti johdossa ja vain ani harva mittaus on ennustanut itsenäisyyden puolesta äänestyksen saavan voiton.

Skotlanti äänesti EI - näin se tapahtui LIVE-seuranta

Lopulliset tulokset - Tulisiko Skotlannin olla itsenäinen valtio?

-----------------------------------------------------

EI = 2 001 925 ääntä eli 55,3 %

KYLLÄ = 1 617 989 ääntä eli 44,7 %

Äänestysprosentti 84,59 %

Hylättyjä ääniä 3 429

-----------------------------------------------------

 

08.45

Valta vaihtuu Ruotsissa – mitä Björn Wahlroos nyt tekee?

Yöllä seurasimme televisiosta Ruotsin vaalivalvojaisia. Ei voi olla ihmettelemättä, miten erilainen Ruotsin ja Suomen poliittis-yhteiskunnallinen ilmapiiri on. Ruotsissa porvarillinen hallitusallianssi on onnistunut pitämään työttömyyden alempana kuin Suomessa. Talouden pyörät pyörivät tehokkaammin kuin meillä.

Julkaise syötteitä