*

Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Ulkomaat

Suosituimmuusjärjestelyistä apua Ukrainan kriisiin?

Ukrainan kriisin yhteydessä on usein esitetty, että ratkaisua voitaisiin hakea Suomen kokemuksista kylmän sodan kaudella. Nämä ajatukset olisi tullut ottaa huomioon jo ennen kriisin puhkeamista.

Kun valmistelin vuonna 2000 Euroopan parlamentille raporttia unionin ja Ukrainan välisistä suhteista, tapasin Kiovassa ulkoministeriön valtiosihteerin. Hän sanoi, että Ukrainalla tulisi olla samankaltainen asema kuin Suomella oli ollut kylmän sodan kaudella. Maan tulisi ottaa huomioon Venäjän turvallisuusedut ja pyrkiä hyvään yhteistyöhön sekä sen että EU:n ja muiden länsimaiden kanssa.

Onko Putinin suosio kääntymässä laskuun?

Aiemmin tänään Uusi Suomi uutisoi, kuinka Venäjän presidentti Vladimir Putinin uhkapeli Ukrainassa saattaa kääntyä häntä itseään vastaan. Spekulaatiot Putinin luultua nopeammasta aikakauden päättymisestä ovat mielestäni liioiteltuja, mutta hänen toimiensa vaikutukset alkavat näkyä myös hänen suosiossaan.

Asianmukaisen humanitaarisen avun tärkeys korostuu

Itä-Ukrainassa tarvitaan kiireellisesti humanitaarista apua, mutta se on toimitettava perille kansainvälisen oikeuden ja Kansainvälisen Punaisen Ristin periaatteiden mukaisesti. Venäjän lähettämä rekkasaattue ylitti Ukrainan rajan luvatta eikä suurinta osaa sen lastista ole tarkistettu missään vaiheessa. Vaikka hanke on varmaankin tarjonnut apua monelle, on se kaikessa ristiriitaisuudessaan samalla korostanut asianmukaisen humanitaarisen avun tärkeyttä kriisitilanteissa.

Pääsenkö juoksemaan Suomelle?

Kenian itäosien ylängöllä Eldoretissa ajan kookkaan puuportin läpi. Se on koristettu Kenian lipuin ja tekstillä: Welcome to Iten – home of champions, "Tervetuloa Iteniin – mestareiden kotiin".

Olen yli 2 kilometrin korkeudessa. Kuulaan kirkas ilma, vehreä luonto ja jyrkät rinteet luovat puitteet, jossa kenialaiset huippujuoksijat harjoittelevat korkeanpaikan olosuhteissa. Tänne kerääntyy myös muualta maailmaa joukoittain huippu-urheilijoita.

Pahuus keskellämme - väkivalta on heikkojen kieli?

Primo Levi on sanonut, että hirviöitä on aivan liian vähän, jotta niistä olisi todellista vaaraa - tavalliset ihmiset ovat paljon vaarallisempia.

Vakavasti loukattu, alistetuksi itsensä kokeva ihminen pystyy helpommin pahuuteen, kun hän katsoo olevansa oikeutettu kostamaan hänelle tehdyn pahuuden ja tähän ryhmään kuuluvat ainakin minun mielestäni kouluampujat ja myöskin koulukiusaajat -  ainakin  joissain määrin? Mutta entä nämä maailman pahuuden kasvoiksikin sanotut miljoonien ihmisten murhiin johdattaneet "suurmiehet"?

Venäjän pikkuinvaasio

Tänä viikonloppuna saimme seurata Venäjän avustussaattueen epämääräistä matkaa kohti Ukrainaa. Saattue jäi rajalle, mutta brittiläiset toimittajat todistivat sotilassaattueen ylittävän rajan. Avustussaattuetta on epäilty Troijan hevoseksi, ja kun uutinen rajanylityksestä levisi, kysyttiin onko tämä nyt se invaasio?

Ukrainan asia on meidän asiamme

Kävin juuri tutkimusmatkalla Ukrainassa.

Ensimmäisenä huomiona palatessani tähän rakkaaseen isänmaahani oli se, että Suomi näyttää nyt kahlaavan uussuomettuneisuuden ja itsesensuurin rämeessä. Me emme näe tosiasioita. Propaganda on sumuttanut kansan hiljaiseksi.

Tosi-asiat ovat tylyjä.

Onko kauppasota askel kohti rauhaa Ukrainassa?

Ukrainan kärjistyvä konflikti on johtamassa kiihtyvään kauppasotaan lännen ja Venäjän välille. Onko pakotetien päässä rauha, uusi kylmä sota, EU:n ja Venäjän talouskurjuus vai laiha kompromissi, johon kukaan ei voi olla tyytyväinen?

Israel ja Venäjä on tuomittava samojen kriteerien mukaisesti

Valtion ulkopolitiikan tavoitteena on yleensä sen turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen. Toisaalta ulkopolitiikalla, erityisesti aggressiivisella sellaisella, voidaan pyrkiä myös ideologisiin tavoitteisiin. Maailmassa on tällä hetkellä kaksi näkyvästi erottuvaa valtiota, Israel ja Venäjä, jotka erittäin aggresiivisella ulkopolitiikallaan pyrkivät kohti omia ideologisia tavoitteitaan.

Naisnatsit-raivottaret

Sanavarastooni eivät ole aikaisemmin kuuluneet sanat raivotar tai naisnatsi. Nyt on.Professori Wendy Lowerin juuri suomeksi ilmestynyt kirja Hitlerin raivottaret- saksalaisnaisia Hitlerin kuolemanleireille todistaa saman asian, mikä jo Ruandan kansanmurhaa koskevissa tutkimuksissa on todettu: hyvä ja paha ovat läsnä ihmisessä – sukupuolesta riippumatta.

Julkaise syötteitä