*

Kulttuurikritiikkiä - Arhi Kuittinen Kulttuurikritiikkiä - suomettumisen pitkä varjo pelokkaiden maassa

Ulkomaat

Mitä työtoverieni murha Afganistanissa kertoo islamin ja lännen suhteista

Helteinen heinäkuun viikko on ollut säältään valoisa ja lämmin, mutta uutisiltaan synkkä kuin marraskuun kaamos.

Irakin Mosulissa islamistit ovat miltei tyhjentäneet kaupungin kristityistä ja valmistelut jäljelle jääneiden dhimmien verottamista ja lopulta todennäköistä tappamista varten on aloitettu.

Paha kierre katkaistava

Euroopan parlamentin viimeistä työviikkoa sävytti suuri suru sekä Ukrainan tilanteesta että suunnattomasta väkivallasta Gazassa.

Ulkoasianvaliokunnassa vieraillut Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin korosti, että matkustajakoneen alasampuminen ei ollut mikään vahinko tai sattuma vaan osa ”pahaa kertomusta”. Ukrainaa rangaistaan lähestymisestään Eurooppaan, joten tragedia on koko Euroopan.

Suomettuneet saksalaiset

Ukrainassa on nyt sitten sisällissota. Venäjämielisten ukranalaiskapinallisten ammuttua – oletettavasti epähuomiossa – matkustajalentokoneen alas alkoi Yhdysvallat vaatia Euroopaltakin tiukempaa suhtautumista Venäjään. Tilanne on jokseenkin surrealistinen.

Suomen on varauduttava Venäjän uhkaan näin

Putinin valtapolitiikka Venäjän ruorissa on systemaattista. Propagandaa, Georgia, Krim, Itä-Ukraina. Valtapiiriä laajennetaan kärsivällisesti. Miten Suomen tulee varautua vai tuleeko ollenkaan?

 

Vapaaehtoiseksi Ukrainaan?

Itänaapurimme johtoportaalle voisi myöntää jonkinlaisen absurdin huumorin palkinnon, ellei kyse olisi hyvin vakavasta tilanteesta ja elleivät Kremlin valtiaiden kädet olisi tahriintuneet viattomien vereen. Dogmaattisiin Kremlin myötäilijöihin propaganda uppoaa kuitenkin vielä kuin kuuma veitsi voihin, vaikka Suomen päähuilon Johan Bäckmanin tiedotteet alkavat vetää vertaa jo Irakin tiedotusministeri "Bagdad Bobin" horinoille Irakin sodan aikaan.

Miksi Venäjä haluaa Ukrainan kriisin laajenevan Euroopassa?

Tämänhetkinen empiirinen näyttö viittaa siihen, että Venäjä on osallinen tai päävastuullinen matkustajakoneen pudottamiseen ohjuksella. Yksityiskohdista voisi keskustella paljonkin.  Mikäli tämä osoittautuu todeksi, vakavasti on kysyttävä, miksi Venäjän valtiojohto haluaa eskaloida Ukrainan kriisiä? Epäilemättä on kysymys Venäjän halusta tuhota Ukraina erillisenä kansakuntana, siis viedä venäläistäminen loppuun. Tämä tavoite on koettu niin tärkeäksi, ettei Venäjä juurikaan välitä, vaikka sen toimet johtaisivat sodan/kriisin eskaloitumiseen.

Lähi-idän konfliktin ratkaisun avaimet löytyvät Euroopasta

Länsimaissa ei liene yhtään vakavasti otettavaa hallitusta, ihmisoikeusjärjestöä tai poliittista liikettä, joka ei tunnustaisi Israelin valtion oikeutta olemassa oloon tai oikeuteen turvata kansalaistensa turvallisuus.

Kun kohtuus kuoli

Ahneus on tapetilla usein. Erityisesti vasemman laidan kulkijat suomivat järjettömiä palkkoja ja optioita. Ja usein syystäkin. 

Harvemmin kuitenkaan kuulee minkäänlaista kohtuullistamista yrityksille suunnatuista vahingonkorvauksista. Aivan erityisesti silloin, jos kyse on suuryrityksestä.

Ihmisissä elää jokin sisäsyntyinen viha ja katkeruus kaikkea itseään suurempaa kohtaan. Suuryritykset ovat oivallisia maalitauluja, joilla esimerkiksi kirjallisuus ja elokuvat ratsastavat tämän tästä. 

Matkustajakoneet ohjusten maalitauluina

Jokainen lentokoneessa matkustanut varmasti on pohtinut viime päivänä MH 17:sta lennon kohtaloa, joka osoittaa, että nykyaikana melkeinpä kuka tahansa voi joutua sodan siviiliuhriksi. Vastaavia tapauksia on sattunut aiemminkin. Lentomatkustaminen on arkipäivää ja kriisivyöhykkeitä, joissa korkealle tavoittavia ilmantorjuntaohjuksia löytyy, on eripuolilla maailmaa. Konfliktit eivät tunne rajoja, siksi niiden rauhoittaminen on kaikkien kansalaistensa turvallisuudesta huolta kantavien maiden yhteisellä vastuulla.

Huijareiden imperiumi

Kreikan kiertueen kolmas haastattelu kohdistui – mahdollisuuksien rajoissa – järjestelmän ulkopuolella asuvaan pariskuntaan, jolla on kaksi lasta. Toisin kuin kuvauksesta voisi luulla, heillä on upea talo ja iso puutarha. Ioakim Sotiriadis kertoo, että hän on kuitenkin tyhjätasku. 300-400 euroa kuukaudessa riittää kaiken kattamiseen, kuten vuokraan, sähkölaskuun ja lasten vaippoihin.

Julkaise syötteitä